Interviuri

Interviul ministrului afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, pentru emisiunea „Agenda globală”

Vorbitor: 
Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe
Data: 
26.02.2018
Locaţia: 
București
Autor: 
Pavel Ionescu, RRA


Realizator: Pavel Ionescu - "Comisia Europeană va transfera Republicii Moldova încă din luna aprilie o serie de fonduri pentru a asigura macrostabilitatea economică a ţării" - a anunţat ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu, după participarea, astăzi, la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles. Şeful diplomaţiei române a precizat, în exclusivitate pentru Radio România, că acest lucru este posibil datorită reformelor făcute de Guvernul de la Chişinău. Ministrul Meleşcanu a adăugat că una dintre concluziile Consiliului Afaceri Externe s-a referit la libertatea presei din Republica Moldova, în condiţiile în care autorităţile de la Chişinău sunt preocupate de influenţa presei de limbă rusă. Carmen Gavrilă a realizat acest interviu.

Teodor Meleşcanu: Republica Moldova nu va putea realiza singură toate obiectivele sale europene şi are nevoie de încurajare şi de sprijinul Uniunii Europene pe tot parcursul procesului de reformă.

Reporter: Domnule ministru, ce înseamnă o susţinere mai fermă şi mai consistentă a Uniunii Europene pentru Republica Moldova? Este vorba de mai multe fonduri, mai mulţi experţi?

Teodor Meleşcanu: Este vorba, în primul rând, de un dialog mult mai activ, inclusiv printr-o prezenţă cât mai numeroasă a oficialilor din statele membre ale Uniunii Europene la Chişinău şi, de asemenea, prin oferirea de sprijin direct, fie prin intermediul unor specialişti care să ajute la reforma sistemului, în special judiciar, şi a asigurării funcţionării democratice a Republicii Moldova, ca şi printr-un sprijin financiar. La nivelul Comisiei se consideră că progresele care au fost înregistrate până acum şi angajamentele adoptate de premierul Filip sunt de natură să creeze condiţiile necesare pentru a oferi Comisiei Europene posibilitatea de a transfera anumite fonduri, încă din luna aprilie, pentru asigurarea macrostabilităţii în Republica Moldova.

Reporter: În concluziile Consiliului se semnalează chestiuni care ţin de lupta anticorupţie, reforma sistemului judiciar, dar şi nemulţumiri privind noua lege electorală din Republica Moldova.

Teodor Meleşcanu: Da, există într-adevăr o preocupare în legătură cu o serie de măsuri legislative, unele dintre ele au fost foarte importante, cum este crearea unei agenţii pentru integritate, asigurarea unor măsuri pentru responsabilitatea judecătorilor şi introducerea unor sisteme care să permită asigurarea unei justiţii echitabile şi corecte pentru toţi cetăţenii. De asemenea, sunt şi referiri la Legea electorală, unde, deşi există anumite reţineri, lucru care s-a subliniat, concluzia principală este că va trebui să se facă dovada că aceste alegeri vor fi cu adevărat libere şi corecte şi acesta este lucrul cel mai important pentru a ajunge la o concluzie definitivă în legătură cu evoluţiile pozitive din Republica Moldova.

Reporter: În concluziile adoptate de Consiliu se face referire şi la libertatea presei. De mai multe ori, oficiali din Republica Moldova s-au plâns de influenţa Rusiei în spaţiul mediatic din ţara vecină.

Teodor Meleşcanu: Da. Recomandarea care s-a făcut este asigurarea libertăţii mass-media şi, în acelaşi timp, găsirea unor modalităţi de a-i responsabiliza şi de a-i face să fie conştienţi de importanţa promovării unor ştiri reale şi nu a unor ştiri fabricate. Există o problemă reală şi care ţine de comunicarea strategică la nivelul Republicii Moldova, ca şi la nivelul altor ţări, şi mai ales de o creştere a rezilienţei instituţiilor statului atunci când sunt utilizate diverse canale pentru împrăştierea de ştiri de multe ori false şi pentru referirile care se fac la relaţia dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.