Centrul de presă

Vizita secretarului de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, în Republica Cehă

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
15.03.2018

La data de 15 martie 2018, secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut consultări cu Jakub Dürr, adjunctul ministrului de externe pentru afaceri bilaterale și europene, și cu Ivo Šrámek, adjunct al ministrului de externe pentru afaceri strategice, relațiile cu NATO, OSCE și Consiliul Europei.

Întrevederile cu oficialii cehi au reliefat nivelul foarte bun al cooperării bilaterale, bazată pe relațiile tradiționale dintre cele două state și obiective apropiate în cadrul UE și NATO.

A rezultat dorința ambelor părți ca, în perspectiva celebrării Centenarului și a preluării, de către România, a Președinției Consiliului UE în primul semestru din 2019, să fie intensificate relațiile bilaterale, atât în domeniul economic, cât și în ceea ce privește afacerile strategice și cooperarea regională.

În întrevederea cu adjunctul ministrului de externe pentru afaceri bilaterale și europene, Jakub Dürr, cei doi oficiali au exprimat apreciere pentru evoluția ascendentă a relațiilor economice, cu accentuarea creșterii schimburilor comerciale care, în anul 2017, au atins un nivel de aproximativ 3,3 miliarde de Euro, și investițiilor bilaterale și pentru trendul pozitiv al economiilor celor două state. Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a apreciat că aceste elemente constituie un factor încurajator pentru consolidarea cooperării la nivel guvernamental. În context, oficialul ceh a adresat mulțumiri părții române pentru sprijinul acordat comunității cehe din România.

Cu privire la agenda europeană, oficialul român a exprimat angajamentul ferm al României, ca stat membru UE cu o abordare profund pro-europeană și viitoare Președinție a Consiliului UE, în favoarea consolidării proiectului european. A subliniat că, din perspectiva României, o Europă puternică are nevoie, în continuare, de solidaritate și de o politică de coeziune care să asigure competitivitatea. George Ciamba a reiterat obiectivul prioritar al României de a adera cât mai rapid la spațiul Schengen având în vedere că îndeplinește toate condițiile. 

Ambele părți au evidențiat importanța continuării procesului de extindere a UE și rolul pozitiv al acestei politici în reformele din Balcanii de Vest. În ceea ce privește Vecinătatea Estică a UE, George Ciamba a precizat că Republica Moldova constituie o prioritate constantă a politicii externe a României, evocând importanța continuării procesului de reforme şi a parcursului european, arătând că sprijinul UE este esențial, mai ales în contextul internațional actual.

În convorbirile cu adjunctul ministrului de externe pentru afaceri strategice, relațiile cu NATO, OSCE și Consiliul Europei, Ivo Šrámek, a avut loc un schimb de opinii și evaluări asupra situației de securitate, fiind reliefată importanța consolidării capacității NATO de a face față amenințărilor actuale. Secretarul de stat George Ciamba a evidențiat importanța măsurilor privind întărirea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, inclusiv în zona Mării Negre.

Oficialul român a subliniat că dezvoltările de securitate din ultima perioadă au reconfirmat rolul esenţial al NATO şi, în acelaşi timp, au adus în atenţie importanţa consolidării relaţiei transatlantice. În context, ambele părți au evidențiat rolul deosebit al cooperării NATO-UE. Totodată, diplomatul român a adus în atenție recenta reuniune de la București a miniștrilor apărării în format B9.

A avut loc, de asemenea, un schimb de opinii legate de securitatea energetică.

În cadrul discuțiilor, a fost exprimată solidaritate cu Marea Britanie, fiind condamnată cu fermitate utilizarea unui agent neurotoxic în Salisbury, pe teritoriul unui stat aliat.

În ceea ce privește cooperarea la nivel multilateral, cele două părți au discutat modalități de sprijin reciproc pentru o serie de candidaturi.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice