Centrul de presă

Întrevederea secretarului de stat George Ciamba cu directorul Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA), Michael O’Flaherty

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
16.04.2018

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, s-a întâlnit astăzi, 16 aprilie 2018, cu directorul Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale (FRA), Michael O’Flaherty, în contextul vizitei la București a oficialului FRA, în perspectiva deținerii de către România a Președinției Consiliului UE.

În cadrul întrevederii cu directorul FRA, secretarul de stat a salutat prima vizită a directorului O’Flaherty în România, transmiţând deschiderea părţii române pentru o bună colaborare cu FRA şi exprimând aprecierea pentru activitatea Agenției. A evidențiat, totodată, angajamentul României pentru apărarea și promovarea drepturilor fundamentale, inclusiv având în vedere tendințele în creștere la nivel european a curentelor xenofobe și rasiste. A reiterat interesul de cooperare cu FRA, inclusiv în perspectiva deținerii de către România a Președinției Consiliului UE, în sensul avansării agendei de drepturi fundamentale la nivelul Uniunii Europene.

A fost exprimată aprecierea pentru buna colaborare existentă până în prezent și au fost abordate modalitățile cooperare cu FRA, fiind încurajată intensificarea contactelor cu autoritățile române de resort în perspectiva pregătirii Președinției române a Consiliului UE, pentru stabilirea unor proiecte concrete de colaborare.

A fost reiterat, totodată, sprijinul constant al României pentru eforturile Agenției de consolidare a vizibilității sale la nivel european, dar și în plan național.


Informații suplimentare

Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA) a fost înfiinţată la 15 februarie 2007, ca agenţie cu rol consultativ a UE, prin restructurarea Centrului European de Monitorizare a Rasismului şi Xenofobiei. Baza legală pentru funcționarea FRA este Regulamentul (CE) nr. 168/200, adoptat la 15 februarie 2007.

Atribuţiile Agenţiei constau în: colectarea de date şi informaţii, cercetare şi analiză; formularea de recomandări adresate instituţiilor UE şi statelor membre la solicitarea acestora; cooperarea cu societatea civilă; ameliorarea nivelului de conştientizare a chestiunilor relevante din domeniul drepturilor omului.

Michael O'Flaherty ocupă poziția de director al FRA din 16 decembrie 2016. Realizarea unei vizite a directorului FRA în statele membre ale Uniunii Europene care vor deține Președinția Consiliului UE este o practică a Agenției, pentru consolidarea cooperării cu respectivul stat membru.