Centrul de presă

Consultările secretarului de stat Dan Neculăescu cu ministrul adjunct al afacerilor externe al Republicii Tadjikistan, Muzzafar Huseinzoda

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
18.04.2018

Secretarul de stat Dan Neculăescu a avut astăzi, 18 aprilie 2018, consultări bilaterale cu ministrul adjunct al afacerilor externe al Republicii Tadjikistan, Muzzafar Huseinzoda.

Cu acest prilej, au fost abordate stadiul și perspectivele dialogului politic, precum și aspecte ce țin de actualizarea cadrului juridic bilateral, cooperarea în domeniile culturii și educației, dar mai ales dinamizarea relațiilor economice și a schimburilor comerciale. Totodată, părțile au abordat și cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale, precum și problematica de securitate regională (Asia Centrală și Marea Neagră), dar și internațională, inclusiv din perspectiva candidaturii României la un loc de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Secretarul de stat român a evidențiat interesul pentru dezvoltarea dialogului politic bilateral, precum și necesitatea identificării celor mai eficiente soluții menite să conducă la creșterea schimburilor economice dintre cele două state.

În același timp, ambele părți au reliefat oportunitățile aprofundării cooperării în cadrul formatelor oferite de UE, mai ales în contextul în care România va exercita în primul semestru al anului 2019 Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, dar și a eforturilor de elaborare a unei noi Strategii a Uniunii Europene pentru Asia Centrală.

Demnitarul tadjik a apreciat în mod deosebit inițiativa părții române de a revitaliza dialogul bilateral și a manifestat la rândul său interes pentru dezvoltarea dialogului politic și a cooperării sectoriale, cu aplicabilitate în domeniile economic, educație și cultural. De asemenea, a apreciat expertiza României în teme de interes pentru regiunea Asiei Centrale.