Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu Ahmed Maatig, vicepreședintele Consiliului Prezidențial, viceprim-ministrul Guvernului de Acord Național al Statului Libia

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
18.04.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut, la 18 aprilie 2018, o întrevedere cu Ahmed Maatig, vicepreședintele Consiliului Prezidențial, viceprim-ministrul Guvernului de Acord Național al Statului Libia, în cadrul vizitei oficiale pe care șeful diplomației române o efectuează în Libia.

În cursul convorbirilor, ministrul Teodor Meleșcanu a evocat raporturile tradiționale dintre cele două țări și a subliniat importanța relansării dialogului politic pentru revitalizarea colaborării bilaterale în ansamblu. A reiterat, de asemenea, poziția țării noastre de sprijinire a suveranității, independenței, integrității teritoriale și unității naționale a Libiei, în baza Acordului Politic Libian semnat la Skhirat, context în care a evidențiat necesitatea soluționării crizei libiene pe cale pașnică.

Ministrul de externe român a evocat, de asemenea, disponibilitatea instituțiilor românești de a oferi expertiză în domenii precum afaceri interne sau situații de urgență.

Viceprim-ministrul Maatig a prezentat evoluțiile recente din Libia, din perspectiva eforturilor Guvernului de Acord Național de a ameliora situația de securitate din țară. A prezentat, totodată, aspecte economice, exprimând în acest sens aprecierea pentru oferta României de a furniza expertiză în diverse domenii de interes pentru Libia, în principal agricultură și educație.

Cei doi demnitari au abordat, de asemenea, teme regionale și internaționale, sens în care ministrul român de externe a exprimat disponibilitatea României de a sprijini proiectele UE de asistență pentru Libia, în special în contextul viitoarei Președinții a României a Consiliului Uniunii Europene. 

Șeful diplomației române a avut și întrevederi, separate, cu Omar Al-Bashir Al-Tahir, ministrul sănătății, Nasser Fadelallah Al Dersi, ministrul economiei, și cu Osman Abdel Jalil, ministrul educației, cu care a abordat teme specifice ale cooperării bilaterale sectoriale. Interlocutorii libieni au apreciat că expertiza României în procesele de tranziție politică și economică, acumulată în ultimii 28 ani, poate fi utilă în procesul de transformare instituțională a Libiei, sens în care au manifestat interes pentru inițierea unei colaborări în domeniile care se înscriu în aria de responsabilitate.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice