Centrul de presă

Convorbirile ministrului afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, cu prim-ministrul Republicii Tunisiene, Youssef Chahed

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
20.04.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut astăzi, 20 aprilie 2018, o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Tunisiene, Youssef Chahed.

În cadrul convorbirilor, cei doi oficiali au abordat stadiul relaţiilor bilaterale, cu accent pe dialogul politic şi cooperarea sectorială. Ministrul Meleşcanu a subliniat importanţa pe care România o acordă dezvoltării relaţiilor cu Tunisia, arătând, în context, că aniversarea a 55 de ani de relaţii diplomatice bilaterale coincide cu aniversarea Centenarului Marii Unirii.

Şeful diplomaţiei române a exprimat dorinţa României de a intensifica activităţile de  diplomaţie economică în susţinerea dialogului politic foarte bun care există între cele două ţări, şi a reiterat interesul pentru reluarea, cât mai curând, a lucrărilor Comisiei mixte româno-tunisiene.

În cadrul convorbirilor, ministrul Teodor Meleşcanu a transmis susţinerea României pentru procesul de reformă din Tunisia, precum şi pentru consolidarea relaţiilor acesteia cu UE, şi a salutat  progresele înregistrate de Tunisia în aceste domenii. De asemenea, a evidenţiat rolul cooperării la nivel de tineret, precum şi a schimbului de experienţă în domeniile noilor tehnologii,  în vederea unei adaptări optime a celor două state la transformările globale.

Cu ocazia întrevederii, demnitarii român şi tunisian au trecut în revistă evoluţiile politice în plan regional şi global, subliniind, în acelaşi timp, susţinerea pentru dialogul politic şi negociere ca modalităţi de soluţionare a dosarelor de criză. Ministrul român a  exprimat apreciere pentru rolul Tunisiei  în combaterea terorismului şi promovarea păcii şi securităţii regionale, precum şi pentru profilul deţinut de aceasta la nivelul ONU şi al Uniunii Africane.

În aceeaşi zi, ministrul afacerilor externe a participat la inaugurarea noului sediu al Ambasadei României la Tunis.