Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Melania-Gabriela Ciot la evenimentul „Aplicarea Regulamentului European privind Datele cu Caracter Personal în Sănătate”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
20.04.2018

Secretarul de stat Melania-Gabriela Ciot a participat astăzi, 20 aprilie 2018, la evenimentul cu tema „Aplicarea Regulamentului European privind Datele cu Caracter Personal în Sănătate”.

În cadrul intervenției sale, secretarul de stat a evidențiat relevanța multiplă a Regulamentului European privind Datele cu Caracter Personal în sănătate, precum și importanța aplicațiilor de e-sănătate în practica medicală. A arătat că subiectul a devenit o constantă pe agenda europeană, iar coordonarea acțiunilor la nivel european asigură o abordare coerentă a demersurilor întreprinse în acest sens.

Secretarul de stat a făcut referire la importanța e-sănătății și a inovării digitale în abordarea provocărilor comune cu care se confruntă sistemele europene de sănătate, subliniind faptul că, în contextul actual al Pieţei Unice şi al liberalizării serviciilor medicale, dezvoltarea unui sistem de e-sănătate reprezintă atât o oportunitate, cât și o provocare, nu doar pentru România, ci pentru întreaga comunitate europeană.

A menționat că “România împărtășește angajamentul politic al UE și obiectivele stabilite cu privire la digitalizarea sectorului sănătății”, amintind totodată susținerea de către ţara noastră, în cadrul negocierilor de la nivel european, pentru crearea unui cadru legal general privind protecția datelor la nivelul statelor membre. În contextul actual, a apreciat că “este, în mod evident, nevoie de cooperarea activă între diferitele instituții publice și societatea civilă pentru a ne asigura că prevederile noului cadru european în materie sunt, pe de o parte, implementate corespunzător, iar pe de altă parte, cunoscute de către cetățeni”.

În încheierea intervenției sale, secretarul de stat a exprimat convingerea că implementarea corectă a noilor reglementări va permite atât simplificarea procedurilor actuale din domeniul sănătății, cât și o protecție mai bună a datelor personale ale cetățenilor UE.