Centrul de presă

Participarea secretarului de stat George Ciamba la reuniunea ministerială a Consiliului Europei

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
17.05.2018

Secretarul de stat pentru Afaceri Bilaterale şi Strategice în Spaţiul Euroatlantic, George Ciamba, va participa, în perioada 17-18 mai 2018, la reuniunea Comitetului Miniştrilor (CM) al Consiliului Europei, care se va desfăşura la Elsinore/Danemarca, sub mandatul Preşedinţiei Danemarcei.

Reuniunea de la Elsinore va marca și transferul președinției Comitetului Miniștrilor, de la Regatul Danemarcei la Republica Croaţia (mai – noiembrie 2018).

În perspectiva acestei reuniuni au fost demarate discuții în vederea lansării unui proces de reformă privind viitorul Organizaţiei pentru a răspunde noilor provocări cu care se confruntă Consiliul Europei.

Totodată, principalul subiect de dezbatere de pe agenda ministerialei va fi reprezentat de consolidarea securităţii democratice în Europa. Discuţiile se vor concentra pe construirea încrederii în democrațiile europene – reacția la provocările reprezentate de rasism, xenofobie, excludere socială, extremism și populism, combaterea terorismului – consolidarea răspunsului pan-european, protecția victimelor actelor teroriste, migrația, conflicte și crize în Europa.

O atenţie specială va fi acordată garantării constante a eficacității sistemului Convenției Europene a Drepturilor Omului, politicii Consiliului Europei față de regiunile învecinate, precum şi cooperării dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană.


Informaţii suplimentare

Comitetul de Miniştri este format din câte un reprezentant al fiecăruia dintre cele 47 de state membre ale CoE. Președinția CM este deținută pentru o perioada de 6 luni de fiecare stat membru al Consiliului Europei în ordine alfabetică. Din anul 2004 sesiunile ministeriale au loc o singură dată pe an.

România a fost invitată să adere la Consiliul Europei (CoE) prin rezoluţia nr. 37/1993 a Comitetului de Miniştri (CM), adoptată la 4 octombrie 1993.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice