Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu ministrul afacerilor externe al Republicii Unite Tanzania, Augustine Philip Mahiga

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
21.06.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, s-a întâlnit joi, 21 iunie 2018, cu ministrul afacerilor externe al Republicii Unite Tanzania, Augustine Philip Mahiga, aflat în vizită oficială în țara noastră.

În cadrul întrevederii, șeful diplomației române a subliniat dorința României de a relansa relațiile cu statele din Africa sub-sahariană, Tanzania fiind un partener important al țării noastre în regiune. Cei doi demnitari au trecut în revistă stadiul şi perspectivele relaţiilor dintre România și Republica Unită Tanzania, fiind reliefată nevoia dezvoltării coordonate a ansamblului relațiilor bilaterale. În acest context, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între cele două ministere de externe, în vederea asigurării unui cadru previzibil pentru dialogul diplomatic dintre cele două state.

A fost evidențiată necesitatea revigorării conlucrării economice și în plan sectorial, în domenii de interes reciproc. Părțile au subliniat importanța ridicării nivelului schimburilor economice bilaterale la potențialul celor două economii, sens în care a fost încurajată relaționarea directă a comunității de afaceri din cele două state, cu utilizarea instrumentelor de cooperare pe spațiul african sub-saharian care au fost puse în aplicare de către Uniunea Europeană.

În cadrul consultărilor, a fost evocat faptul că România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019, eveniment care poate contribui inclusiv la aprofundarea relațiilor bilaterale dintre România și Republica Unită Tanzania.

Totodată, a fost abordată colaborarea bilaterală de tradiție în domeniul învățământului, formele de cooperare în acest domeniu, inclusiv bursele de studiu, urmând să fie orientate de interesele și prioritățile celor două părți.

Un alt element prezent pe agenda discuțiilor a fost cel al cooperării celor două state în cadrul organizațiilor internaționale, context în care a avut loc un schimb de vederi referitor la perspectivele de susținere reciprocă a candidaturilor în sistemul ONU. 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice