Centrul de presă

Repatrierea unui cetăţean român din Siria prin Republica Libaneză

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
27.06.2018

În urma demersurilor complexe susținute la nivelul Celulei de Criză a Ministerului Afacerilor Externe (MAE), la data de 27 iunie 2018 au fost finalizate procedurile specifice de repatriere din Siria, prin Liban, a unui cetăţean român.

Repatrierea s-a realizat cu sprijinul Ambasadei României la Damasc, în cooperare cu Ambasada României la Beirut.

Cu sprijinul Echipelor Consulare Mobile ale misiunilor diplomatice române de la Damasc și Beirut, cetăţeanul român a părăsit Siria la data de 26 iunie 2018 pe cale terestră către Liban, de unde şi-a continuat deplasarea către România, pe cale aeriană, pe ruta Beirut - Otopeni.

Precizăm că Ministerul Afacerilor Externe a suportat în întregime costurile aferente transportului terestru şi aerian pentru persoana repatriată.

Măsura de repatriere face parte din demersurile constante de asistență și protecție consulară acordată de MAE cetățenilor români aflați în situații deosebite, prin misiunile diplomatice și oficiile consulare din statele cu risc major de securitate.

Reamintim faptul că, de la debutul operațiunilor de evacuare din Siria (anul 2011), prin intervenția directă a Ambasadelor României la Damasc și Beirut și sub coordonarea Celulei de Criză a MAE, au fost repatriați 748 de cetățeni români și membrii de familie ai acestora. 

În prezent, Ambasada României la Damasc acordă asistență și protecție consulară inclusiv cetățenilor din Australia, Canada, Franța, Republica Moldova și Portugalia aflați pe teritoriul Siriei.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandările ferme adresate cetățenilor români aflați în zonele de conflict de a părăsi zona și de a contacta misiunile diplomatice ale României din teritoriu pentru a-și anunța prezența în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistență și protecție consulară.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea informațiilor furnizate atât prin intermediul aplicației „Călătorește în siguranță” ce poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone, cât și al serviciului de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice