Centrul de presă

Vizita ministrului federal pentru Europa, integrare și afaceri externe al Republicii Austria, Karin Kneissl, la Bucureşti

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
18.07.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 18 iulie 2018, consultări cu ministrul federal pentru Europa, integrare și afaceri externe al Republicii Austria, Karin Kneissl, cu ocazia vizitei pe care aceasta a efectuat-o la București.

Ministrul Teodor Meleşcanu a remarcat faptul că vizita are loc într-un context cu o importanță aparte, Austria și România asumând succesiv Președinția Consiliului Uniunii Europene în perioada următoare. Totodată, a menționat sărbătorirea, în 2018, a 10 ani de la lansarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, o inițiativă româno-austriacă devenită un proiect de succes al Uniunii Europene.

Șeful diplomației române a salutat relațiile bilaterale foarte bune între România și Republica Austria și a apreciat cooperarea economică solidă. „Convorbirile au fost extrem de dense şi au dovedit că România şi Austria au o relaţie apropiată. (...) Austria rămâne în continuare al doilea mare investitor străin pe piaţa românească şi suntem interesaţi în continuare de atragerea de noi investiţii austriece în România”, a declarat Teodor Meleșcanu.

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a subliniat foarte buna integrare a comunității românești în societatea austriacă și importanța respectării de către toate statele membre ale Uniunii Europene a accesului nediscriminatoriu la securitatea socială, în corelație cu libertatea fundamentală de circulație a cetățenilor europeni în spațiul comunitar.

Partea română a apreciat foarte buna cooperare dintre România și Austria în domeniul educației profesionale, cu accent pe dezvoltarea cooperării în privința învățământului dual, care reprezintă o adaptare necesară la cerințele pieței muncii.

De asemenea, demnitarul român a subliniat importanța obiectivului diversificării rutelor și surselor de aprovizionare cu energie a Uniunii Europene. A precizat că, în vederea finalizării proiectului BRUA, dialogul deschis între toate părțile interesate este esențial și a arătat că România va continua să încurajeze o astfel de abordare.

A fost abordată și tema extinderii UE, context în care a fost reconfirmat faptul că regiunea Balcanilor de Vest este o prioritate comună a Președințiilor succesive ale Austriei şi României la Consiliul Uniunii Europene. Totodată, ministrul Meleşcanu a arătat că România susține rolul pozitiv al acestei politici, prin investiția pe care o aduce la consolidarea securității, prosperității și stabilității UE.

Întrevederea a prilejuit, totodată, un schimb de opinii privind temele de actualitate de pe agenda internațională, cu accent pe relaţia transatlantică şi situația din Orientul Mijlociu.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice