Centrul de presă

Consultările ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Mevlüt Çavuşoğlu

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
11.09.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 11 septembrie 2018, consultări bilaterale cu ministrul afacerilor externe al Republicii Turcia, Mevlüt Çavuşoğlu, în marja reuniunii trilaterale România-Polonia-Turcia.

În cadrul întrevederii, cei doi interlocutori au evocat nivelul foarte bun al relațiilor bilaterale româno-turce, de la a căror stabilire se aniversează, în 2018, 140 de ani. Ministrul Meleșcanu a salutat nivelul cooperării economice și comerciale dintre cele două țări, schimburile comerciale depăşind, în 2017, pentru prima dată, pragul de 5 miliarde Euro. În context, a fost exprimată speranța că acest ritm de creștere se va menține și în perioada următoare, sectorul comercial fiind unul dintre pilonii parteneriatului strategic dintre România și Turcia. De asemenea, cei doi oficiali au salutat rolul important al diplomației parlamentare în ansamblul relației bilaterale.

Cele două părți au avut un schimb de vederi cu privire la teme de interes regional, cu accent pe cooperarea la Marea Neagră, unde Turcia reprezintă un partener strategic în cadrul NATO, dar și prin prisma cooperării regionale şi a obiectivului României de a promova creşterea durabilă, cercetarea şi inovarea în regiunea Mării Negre pe durata Președinției române a Consiliului UE.

În privinţa relaţiei UE-Turcia, șeful diplomației române a pledat pentru continuarea dialogului şi cooperării pe teme de interes comun - gestionarea migraţiei, combaterea terorismului, energie -  şi a exprimat sprijinul pentru aspirațiile europene ale acestui stat, al cărui parcurs european a fost apreciat ca fiind atât în beneficiul Turciei, cât și al Uniunii Europene.

 

Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice