Centrul de presă

Consultările ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu omologul olandez Stef Blok

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
08.10.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 8 octombrie 2018, consultări cu ministrul afacerilor externe din Regatul Țărilor de Jos, Stef Blok, aflat în vizită oficială în România. Întrevederea este parte a dialogului româno-olandez la nivel înalt, dinamizat de recenta vizită la București a prim-ministrului Mark Rutte, la 12 septembrie a.c.

Cei doi demnitari au discutat despre perspectivele relației bilaterale. Ministrul român al afacerilor externe a salutat nivelul relațiilor economice și sociale dintre cele două țări și a precizat că Olanda se situează pe primul loc în topul investitorilor străini în România. A fost exprimată dorința extinderii cooperării economice prin identificarea de oportunități neexplorate și echilibrarea balanței comerciale. Totodată, ministrul Meleșcanu a evocat rolul comunității de români care trăiește în Regatul Țărilor de Jos, inclusiv din perspectiva contribuției acestora la dezvoltarea economică a acestei țări.

Interlocutorii au abordat, de asemenea, teme de interes de pe agenda europeană, precum viitorul Europei, spațiul Schengen, Brexit, procesul de extindere și relația cu statele din vecinătatea estică, inclusiv din perspectiva apropiatei Președinții române a Consiliului UE. În acest context, ministrul Meleșcanu a exprimat speranța că angajamentul ferm al României pe aceste coordonate se va putea traduce cât mai curând în aderarea țării noastre ca membru deplin la spațiul Schengen.

Consultările au reliefat rolul important pe care România îl acordă evoluțiilor din Balcanii de Vest, continuării sprijinului UE pentru Parteneriatul Estic, precum și importanța relației cu Turcia, evidențiind poziția României de susținător ferm al unei vecinătăți democratice, stabile și prospere. Discuțiile au arătat că atât Olanda, cât și România au ca deziderat comun consolidarea unității și promovarea valorilor europene.

Agenda discuțiilor a inclus, de asemenea, situația de securitate din regiunea Mării Negre, relația transatlantică, Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, precum și cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale. În acest context, ministrul român al afacerilor externe a abordat şi chestiunea atacului cibernetic la adresa OIAC, subliniind solidaritatea cu Olanda și condamnând ferm aceste practici care încalcă flagrant legislația internațională.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice