Centrul de presă

Victor Negrescu: „Susținem un dialog aprofundat cu Parlamentul European în contextul exercitării Președinției Consiliului Uniunii Europene“

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
18.10.2018

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, s-a întâlnit miercuri, 17 octombrie 2018, la Bruxelles, cu trei preşedinţi de comisii din Parlamentul European, Ingeborg Grässle (Control Bugetar), Danuta Maria Hübner (Afaceri Constituţionale) şi Jean Arthuis (Bugete).

În cadrul întrevederilor au fost abordate teme de actualitate de pe agenda europeană, cu accent pe pregătirea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019. Ministrul delegat a prezentat eforturile depuse în ultima perioadă de Guvernul României și a evocat totodată liniile de abordare a Președinției sub aspectul obiectivului de a pune cetățeanul în centrul procesului decizional european.

În context, oficialul român a prezentat și cei patru piloni tematici care vor sta la baza agendei de lucru a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, care vizează „Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate“, „Europa siguranței“, „Europa, actor global“ și „Europa valorilor comune“.

De asemenea, ministrul delegat a reconfirmat angajamentul ferm al României de a contribui la consolidarea proiectului european, din perspectiva dezbaterilor curente privind viitorul Uniunii Europene.

„România își propune să demonstreze capacitatea sa de a gestiona cu profesionalism și responsabilitate acest mandat, prin finalizarea unui număr cât mai mare de dosare legislative, context în care am reiterat importanța unei ample cooperări cu Parlamentul European și disponibilitatea noastră de a purta un dialog structurat și aprofundat cu membrii legislativului european“, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

 

Informații suplimentare

România va asuma, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.