Centrul de presă

Participarea secretarului de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță, la reuniunea internațională ”Manama Dialogue”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
29.10.2018

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță, a participat, în perioada 26-28 octombrie 2018, la cea de-a 14-a ediție a reuniunii internaționale ”Manama Dialogue”, organizată în Regatul Bahrain. Aceasta a fost prima participare a unui demnitar român la ”Manama Dialogue”, un forum de dialog între oficiali de rang înalt din zona Golfului și specialiști internaționali în domeniile politică externă, apărare și securitate, pe teme regionale de actualitate. Pe durata reuniunii, au fost organizate cinci sesiuni plenare de discuții axate în jurul problematicilor curente din Orientul Mijlociu și vecinătatea acestuia, sesiuni în format restrâns, precum și întrevederi bilaterale.

În marja reuniunii ”Manama Dialogue”, Monica Gheorghiță a avut o întrevedere cu Șeicul Khalid Bin Ahmed Bin Mohammed Al Khalifa, ministrul afacerilor externe al Regatului Bahrain. Totodată, oficialul român a realizat consultări cu ministrul adjunct al afacerilor externe și cu subsecretarul de stat pentru afaceri internaționale din Regatul Bahrain, Abdulla bin Faisal bin Jabur Al Doseri, respectiv Șeicul Abdulla bin Ahmed bin Abdulla Al Khalifa.

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale a exprimat interesul Guvernului României de a consolida și dezvolta cooperarea dintre România și Regatul Bahrain, prin relansarea dialogului politic și dinamizarea contactelor politice, economice și sectoriale, inclusiv prin extinderea cadrului juridic bilateral. În cadrul consultărilor, a fost subliniată cooperarea foarte bună dintre cele două state în cadrul instituțiilor internaționale, bazată pe existența unor valori și viziuni comune. Totodată, demnitarul român a menționat că România va deține Președinția rotativă a Consiliului UE, în primul semestru din 2019, aspect care va contribui la menținerea unui dialog constant, pe teme regionale, între cele două state.

Întrevederile cu demnitarii Regatului Bahrain au vizat identificarea unor mecanisme de consultare și platforme de dialog la nivel guvernamental și al celor două medii de afaceri, care să conducă la dezvoltarea de proiecte comune de cooperare în diverse domenii de interes. În cadrul întâlnirilor, înalții oficiali au făcut referire la existența unor oportunități reale de colaborare la nivel economic și sectorial, cu accent asupra unor domenii precum energia, turismul și cultura, dar și a cooperării dintre întreprinderile mici și mijlocii din cele două state. De asemenea, au fost analizate perspectivele de atragere de investiții din Regatul Bahrain.

Discuțiile au prilejuit un schimb de opinii asupra evoluțiilor recente din zona Golfului, precum și a impactului acestora asupra stabilității și securității regionale, respectiv asupra situației economice și umanitare. Situația regională a fost analizată inclusiv din perspectiva dialogului dintre Uniunea Europeană și statele din Golf și a preluării Președinției Consiliului UE de către România.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice