Centrul de presă

Consultări ale secretarului de stat George Ciamba cu secretarul de stat permanent al Ministerului islandez al AfacerilorExterne, Sturla Sigurjónsson

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
29.10.2018

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut astăzi, 29 octombrie 2018, consultări cu secretarul de stat permanent din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Islanda, Sturla Sigurjónsson, cu prilejul Conferinței Anuale a NATO privind controlul armelor de distrugere în masă, desfășurată la Reykjavik, în perioada 29-30 octombrie 2018.

Discuțiile au relevat dorința ambelor părți de dinamizare a dialogului bilateral, în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019, dar și al sărbătoririi de către ambele state, la 1 decembrie, a Centenarului, Islanda sărbătorind 100 de ani ca stat liber și suveran.

Oficialul român a exprimat dorința extinderii cooperării economice, prin încurajarea investițiilor reciproce în cele două state. În context, a exprimat aprecierea față de contribuția islandeză la reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene, contribuție acordată în cadrul Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European, prin care România beneficiază de 275 milioane euro pentru perioada 2014-2021. Din această contribuție se finanțează proiecte în domenii precum promovarea sectorului privat și a IMM-urilor, dezvoltarea socială, cercetarea, justiţia şi afacerile interne, incluziunea socială, dezvoltarea locală și energia regenerabilă.

Interlocutorii au abordat teme de interes de pe agenda europeană, înaltul oficial român evidențiind poziția României de susținător al parcursului european al statelor din Balcanii de Vest și a politicii de extindere a UE în regiune. Deși nu este membru UE, Islanda este semnatară a Regulamentului Dublin privind politica de azil și un partener în politica UE privind dimensiunea nordică pentru a promova cooperarea în Europa de Nord. 

Totodată, au fost discutate aspecte legate de cooperarea în cadrul Alianței Nord-Atlantice și de rolul deosebit de important al unei relații transatlantice solide pentru îndeplinirea cu succes a obiectivelor NATO.

De asemenea, convorbirile au prilejuit și un schimb de opinii privind agenda internațională și cooperarea la nivel multilateral.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice