Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu comisarul european pentru buget, Günther Oettinger

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
30.10.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 30 octombrie 2018, o întrevedere cu Günther Oettinger, comisarul european pentru buget, în contextul vizitei pe care oficialul european a efectuat-o în România, cu ocazia participării la Conferința la nivel înalt "O politică de coeziune incluzivă pentru o Uniune mai aproape de cetățenii săi".

Discuțiile celor doi demnitari s-au concentrat pe dosarele de interes major de pe agenda europeană care vor fi gestionate de România în calitate de viitoare Președinție a Consiliului UE, cu accent pe negocierile referitoare la Cadrul Financiar Multianual 2021-2027. În context, a fost evidențiată importanța avansării acestor negocieri din perspectiva transmiterii unui mesaj politic pozitiv privind viitorul Uniunii, precum și din perspectiva asigurării continuității în îndeplinirea obiectivelor și proiectelor europene.

De asemenea, oficialul român a subliniat faptul că România susține un buget echilibrat care să răspundă în egală măsură obiectivelor vizate de politicile tradiționale ale Uniunii, precum și noilor provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană. A evidențiat rolul substanțial pe care bugetul european îl îndeplinește în susținerea obiectivelor vizând acțiunea externă, în sensul întăririi rolului Uniunii ca actor global. Ministrul român de externe a evocat, în acest sens, consolidarea dimensiunii de securitate și apărare, pentru atingerea priorităților externe ale Uniunii.

Dialogul celor doi oficiali a abordat, de asemenea, o serie de subiecte de maximă actualitate din sfera relațiilor externe, și pe care România le-a inclus pe agenda sa de viitoare Președinție a Consiliului Uniunii Europene, precum Balcanii de Vest, vecinătatea estică, strategiile macro-regionale, întărirea relațiilor între NATO și Uniunea Europeană. Totodată, ministrul român a subliniat că România înțelege pe deplin importanța consolidării cooperării cu Africa, nu numai din perspectiva provocărilor curente legate de migrație, ci și în vederea dezvoltării unui parteneriat mai cuprinzător UE-Africa, care să vizeze obiectivele de dezvoltare.