Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
09.11.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 9 noiembrie 2018, la București, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó.

Cu această ocazie, a fost trecut în revistă stadiul actual al relațiilor bilaterale cu accent pe cooperarea economică, pe creșterea și diversificarea schimburilor comerciale reciproce și pe dialogul bilateral sectorial, în baza proiectelor în curs de derulare în domenii precum energia și infrastructura.

De asemenea, șeful diplomației române i-a transmis omologului ungar că urmărește cu deosebită atenție modul în care autoritățile ungare gestionează teme de politică internă și externă, cu implicații directe din perspectiva relațiilor cu România, inclusiv în ceea ce privește retorica oficialilor de la Budapesta.

Cu referire la marcarea Centenarului Marii Uniri, ministrul Teodor Meleșcanu a reiterat importanța adoptării unei atitudini echilibrate și a unei abordări reținute şi fără accente emoționale, care să denote respect reciproc.

Ministrul Teodor Meleșcanu a făcut o prezentare a priorităților de pe agenda externă a Președinției României la Consiliul UE din prima jumătate a anului viitor, fiind explorată de ambele părți posibilitatea cooperării pe dosare precum extinderea UE în Balcanii de Vest, securitatea la Marea Neagră și Vecinătatea Estică. Oficialul român a subliniat în context importanța procesului de extindere din perspectiva securității regionale, având în vedere interesul deosebit pentru ca țările din regiunea Balcanilor să fie ancorate în parcursul european și în cadrul structurilor euro-atlantice.

În ceea ce privește Vecinătatea Estică, ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat că Președinția României la Consiliul UE va pleda pentru menținerea unui angajament strategic al UE în vederea asigurării stabilității, securității și dezvoltării economice a vecinătății estice, regiune de interes pentru ambele țări.

Totodată, a menționat importanța pe care Președinția României la Consiliul UE o va acorda în mandatul său regiunii strategice a Mării Negre.

Cu privire la securitatea energetică, ministrul Teodor Meleșcanu a reiterat angajamentul pentru realizarea proiectului BRUA, în vederea diversificării surselor de gaz și a rutelor de transport la nivel european, arătând că România a respectat graficul în vederea consolidării infrastructurii necesare finalizării fazei I a BRUA și a pregătirii terenului pentru faza a II-a în discuțiile cu factorii de decizie din UE.

În context, oficialul român a prezentat stadiul procesului intern de adoptare a Legii offshore, care va crea cadrul juridic necesar pentru exploatarea resurselor de hidrocarburi de la Marea Neagră.

Cu referire la evoluțiile privind legea învățământului din Ucraina, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii privind măsurile legislative adoptate de Rada Supremă de la Kiev cu impact asupra drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale. Partea română a subliniat angajamentul său pentru continuarea discuțiilor cu partea ucraineană precum și în vederea capacitării instituțiilor internaționale cu atribuții în domeniul protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, pentru identificarea celor mai potrivite soluții.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice