Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu membrii delegației Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Republicii Croația

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
12.11.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a primit astăzi, 12 noiembrie 2018, la sediul MAE, vizita delegației Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Croației, condusă de către președintele acesteia, Miro Kovac.

În cadrul convorbirilor, ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat nivelul foarte bun al relației bilaterale, cu perspective clare de consolidare, în special în ceea ce privește dezvoltarea economică și schimburile comerciale bilaterale.

Demnitarul român a punctat interesul deosebit pentru dinamizarea agendei bilaterale sectoriale în domenii precum diversificarea cooperării în domeniul apărării și a industriei de apărare și afaceri interne. De asemenea, ministrul afacerilor externe a reliefat importanța păstrării identității culturale a comunității istroromânilor din Croația, dar și a etnicilor croați din România, fiind evocat rolul acestora în consolidarea relațiilor bilaterale.

În cadrul discuțiilor au fost abordate și  priorități ale actualității politice europene care vor marca activitatea Președințiilor română (în 2019) și croată (în 2020) ale Consiliului Uniunii Europene. Atât România, cât și Croația, și-au exprimat interesul pentru o coordonare strânsă în vederea exercitării  - pentru prima dată de către ambele țări - a acestui mandat important.

Ministrul Teodor Meleșcanu a punctat importanța acordată regiunii Balcanilor de Vest, reliefând necesitatea oferirii unei perspective europene țărilor din regiune. De asemenea, a menționat că pe durata Președinției Consiliului Uniunii Europene, România va acorda atenție și Vecinătății Estice, în contextul aniversării a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic.

 

Informații suplimentare

Delegația parlamentară croată participă, în intervalul 12-14 noiembrie 2018, la o rundă de întâlniri cu omologii parlamentari ai Camerei Deputaților din Parlamentul României, răspunzând invitației transmise de doamna deputat Biró Rozália-Ibolya, președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților din Parlamentul României.

Din delegația croată fac parte Miro Kovac, președintele Comisiei pentru politică externă, Josko Klisovic, vice-președinte și Davor Ivo Stier, membru al Comisiei.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice