Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Maria Magdalena Grigore la cea de-a 36-a sesiune a Adunării parlamentare paritare ACP – UE, Cotonou, Benin

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
04.12.2018

Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore participă în numele Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, și în calitate de reprezentant al Consiliului Uniunii Europene, la cea de-a 36-a sesiune a Adunării parlamentare paritare ACP – UE, care se desfășoară în Cotonou, Benin, în perioada 3-5 decembrie 2018.

În numele Consiliului UE, secretarul de stat a prezentat temele prioritare ale cooperării ACP-UE, incluzând contextul global actual. În cadrul intervenției, a pus accent pe importanța deosebită, pentru parteneriatul ACP-UE, a dimensiunii parlamentare, reprezentată de Adunarea Parlamentară. În plus, s-a referit la unul dintre rezultatele concrete ale cooperării dintre țările ACP și UE, și anume adoptarea, în anul 2015, a Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Secretarul de stat a mai menționat, în calitate de reprezentant al Consiliului UE, faptul că tineretul este un subiect central al parteneriatului ACP-UE, subliniind că atingerea obiectivelor sale poate fi realizată nu doar prin munca pentru tineri, ci și prin lucrul cu tinerii. Totodată, demnitarul român a arătat că relația dintre statele ACP și UE permite cooperarea atât în cazul migrației, cât și în dosarul reprezentat de pace și securitate, acestea fiind teme comune de interes pentru ambele părți, motiv pentru care a argumentat că modernizarea cadrului parteneriatului, după 2020, este o oportunitate pentru dezvoltarea priorităților comune și pentru întărirea relațiilor politice dintre regiunile implicate.

În cadrul celei de-a 36-a sesiuni, a avut loc o dezbatere cheie, centrată pe viitorul parteneriatul ACP-UE după expirarea, în anul 2020, a Acordului de la Cotonou, precum și pe impactul schimbărilor climatice, mai ales asupra statelor insulare aflate în curs de dezvoltare. De asemenea, va fi abordată și implicarea comunității internaționale în lupta împotriva terorismului din regiunea Sahel.

Adunarea paritară parlamentară urmează să adopte rapoartele pregătite de către cele trei comisii permanente ale sale, după cum urmează: lupta împotriva criminalității informatice și a traficului de droguri (Comisia pentru Afaceri Politice), combaterea efectelor destabilizatoare ale traficului de specii sălbatice în țările ACP (Comisia pentru Afaceri Sociale și Mediu), și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), aflată la baza transformării economice a țărilor ACP (Comisia pentru Dezvoltare Economică, Finanțe și Comerț).


Informații de context

Adunarea parlamentară paritară este una dintre cele trei instituții paritare ale Acordului de parteneriat de la Cotonou, semnat între grupul de state din Africa, Caraibi și Pacific (ACP) și UE si statele membre.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice