Centrul de presă

Cea de-a doua zi a participării ministrului afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, la reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO (5 decembrie 2018)

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
05.12.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat, în perioada 4-5 decembrie 2018, la lucrările reuniunii ministeriale a NATO, desfăşurate la Bruxelles.

A doua zi a reuniunii ministeriale a debutat cu o sesiune de lucru dedicată problematicii Balcanilor de Vest, la care a participat și Înaltul Reprezentant UE, Federica Mogherini. Cu acest prilej, au fost analizate evoluțiile din regiune și au fost discutate stadiul și perspectivele relațiilor NATO cu partenerii din zonă. Au fost salutate progresele în domeniul politicii “uşilor deschise” a NATO, îndeosebi progresele înregistrate în implementarea Acordului de la Prespa și începerea negocierilor formale de aderare la NATO cu autoritățile de la Skopje. De asemenea, aliații au prezentat disponibilitatea de a accepta primirea, din partea autorităților de la Sarajevo, a primului Plan de Acţiune pentru Aderare (ANP) al Bosniei-Herțegovina, dacă acestea vor dori să beneficieze de acest instrument de pregătire pentru aderarea la NATO. De asemenea, s-a agreat necesitatea intensificării sprijinului NATO pentru statele din regiune, în susținerea eforturilor de reformă ale acestora și a combaterii provocărilor de securitate din regiune.

Cu acest prilej, ministrul român a subliniat necesitatea unui angajament constructiv al tuturor actorilor regionali, conform obligațiilor asumate și cu evitarea inițiativelor care ar putea spori tensiunile și afecta negativ securitatea regională. A accentuat, totodată, importanța unui mesaj unitar și a sinergiei de acțiune între NATO și UE cu privire la regiune, pe care România va continua să le susțină cu fermitate inclusiv pe durata exercitării președinției Consiliului UE.

Sesiunea finală a ministerialei a fost dedicată situaţiei din Afganistan, în formatul participanților la misiunea ”Resolute Support” (RSM). Cu acest prilej, s-a reconfirmat angajamentul față de Afganistan, prin continuarea efortului operaţional în cadrul misiunii RSM, prin asigurarea finanţării necesare forţelor de securitate şi apărare afgane şi prin susţinerea procesului de reconciliere internă. Ministrul român de externe a subliniat că țara noastră va continua să îşi menţină un profil activ şi o prezenţă semnificativă în teatrul de operaţii afgan şi anul viitor. La finalul lucrărilor, miniștrii au adoptat o declaraţie comună a formatului RSM privind Afganistanul.

În cursul zilei, ministrul român a avut o întrevedere cu Wess Mitchell, asistent al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și euro-asiatice. Cei doi oficiali au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la stadiul și perspectivele relației bilaterale pe toate componentele acesteia (politică, economică și de securitate). Au discutat, de asemenea, despre evoluțiile din regiunea Mării Negre, în actualul context, precum și despre modalitățile de gestionare a provocărilor din zonă. Un alt subiect abordat a fost cel legat de cooperarea pe timpul exercitării, de către România, a președinției Consiliului UE, ministrul român al afacerilor externe reiterând importanța crucială a relației trans-atlantice și sprijinul pentru aprofundarea relației NATO-UE, în toate domeniile de interes comun.