Centrul de presă

Participarea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, la Conferința „Turkey and EU Relations: Challenges And Prospects”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
06.12.2018

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la 6 decembrie 2018, la București, la Conferința „Turkey and EU Relations: Challenges And Prospects”.

Evenimentul a fost organizat de Institutul European din România (IER) și Fundația pentru Dezvoltare Economică (IKV) Istanbul, cu participarea ministrului adjunct al afacerilor externe al Republicii Turcia, Faruk Kaymakci. Dezbaterile s-au concentrat pe provocările și perspectivele relației Uniunea Europeană -Turcia, abordând teme precum aspectele economice și comerciale, migrația, securitatea, precum şi procesul de integrare europeană.

În intervenția sa, ministrul delegat pentru afaceri europene a pus accentul asupra importanței relației Uniunii Europene cu Turcia, ca stat candidat și partener cheie în gestionarea provocărilor comune în domeniul securității, migrației, securității energetice sau apărării. A încurajat continuarea dialogului în domeniile de interes comun, construind pe baza disponibilității exprimate de ambele părți în acest sens, dovedite inclusiv în cadrul recentei runde a Dialogului politic la nivel înalt UE-Turcia, de la 22 noiembrie 2018.

Oficialul român a subliniat, de asemenea, necesitatea continuării demersurilor pentru redinamizarea eforturilor de reformă, în vederea asigurării unor evoluții pozitive în relația cu Uniunea Europeană și a dezvoltării parteneriatului UE-Turcia la întregul său potențial, în beneficiul cetățenilor turci.

Referindu-se la aspectele pozitive ale cooperării UE-Turcia, ministrul delegat român a evidențiat în mod deosebit cooperarea în domeniul migrației, exprimând apreciere față de eforturile substanțiale ale Turciei de găzduire a peste 3,5 milioane de refugiați, în contextul crizei migrației.