Centrul de presă

Întrevederea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu ministrul francez pentru afaceri europene, Nathalie Loiseau

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
10.01.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut joi, 10 ianuarie 2019, la București, o întrevedere cu ministrul francez pentru afaceri europene, Nathalie Loiseau.

În cadrul consultărilor, oficialul român a evidențiat interesul țării noastre de a asigura un mandat de succes la Președinția Consiliului Uniunii Europene, în strânsă cooperare cu statele membre și instituțiile europene, care să avanseze agenda europeană de o manieră consensuală și eficientă, în beneficiul cetățenilor, cu accent pe obiectivul politic transversal de asigurare a coeziunii economice, sociale și teritoriale la nivel european.

Discuțiile au pus în evidență similitudinea pozițiilor României şi Franței asupra unor priorități actuale ale agendei UE.

De asemenea, a fost subliniată importanța încheierii unui acord cu privire la viitorul Cadru Financiar Multianual cel târziu în toamna anului 2019 și a păstrării unui rol important pentru Politica Agricolă Comună în viitorul buget al Uniunii.

A fost reafirmat faptul că România și Franța sunt parteneri strategici care împărtășesc obiectivul unei Uniuni mai puternice, mai eficiente și mai democratice, mai aproape de cetățenii săi și colaborează îndeaproape pentru realizarea acestuia, inclusiv în perspectiva Summit-ului de la Sibiu privind viitorul Europei, de la 9 mai 2019.

Cu prilejul întrevederii, a fost reafirmat caracterul special al relației bilaterale, deschiderea către dialog și o cooperare intensificată cu partenerii francezi, inclusiv pe durata exercitării, pentru prima dată, a mandatului României de Președinție a Consiliului UE.

Vizita ministrului francez a avut loc în contextul preluării de către România a mandatului de Președinție a Consiliul Uniunii Europene la 1 ianuarie 2019.