Centrul de presă

Întrevederi ale secretarului de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță, în marja celei de-a 22-a reuniuni ministeriale UE-ASEAN

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
21.01.2019

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță, a făcut parte din delegația României, condusă de ministrul afacerilor externe Teodor Meleșcanu, la cea de-a 22-a Reuniune ministerială Uniunea Europeană – Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (UE-ASEAN), care s-a desfăşurat la Bruxelles, în data de 21 ianuarie 2019. În marja reuniunii, secretarul de stat a avut întrevederi bilaterale cu ministrul adjunct al Republicii Socialiste Vietnam și cu vice-ministru al afacerilor externe al  Brunei Darussalam.

Demnitarul român a trecut în revistă, împreună cu omologul vietnamez, Nguyen Quoc Dung, stadiul cooperării dintre cele două state, fiind reliefat parcursul ascendent al relațiilor bilaterale în ultimii doi ani, materializat prin intensificarea schimbului de vizite la nivel înalt, precum și substanțializarea agendei bilaterale și buna cooperare la nivelul forurilor internaționale.

De asemenea, a fost evidențiată preluarea de către România a Președinției Consiliului UE, fiind abordate prioritățile în relația dintre UE cu Republica Socialistă Vietnam, cu accent pe încheierea demersurilor pentru semnarea Acordului de Liber Schimb dintre UE –Vietnam. De asemenea, au fost discutate proiectele în atenție la nivelul ASEM, prilej cu care secretarul de stat român a reiterat invitația privind participarea reprezentativă a Vietnamului la seria de evenimente ASEF/ASEM din domeniul educației, care vor fi găzduite la București, în perioada 11-16 mai 2019.

La întrevederea cu vice-ministru al afacerilor externe al Brunei Darussalam, Dato’ Erywan Yusof, a fost exprimată satisfacția pentru tendința ascendentă din ultimii ani a dialogului bilateral și a fost subliniat potențialul de cooperare comercială și economică. Partea română a precizat intenția stabilirii unui mecanism la nivel MAE pentru realizarea periodică de consultări politico-diplomatice. A reieșit interesul major al ambelor părți pentru dezvoltarea cooperării în domeniul educației, atât la nivel bilateral, cât și în cadrul platformei ASEM și al relațiilor UE-ASEAN.


Informaţii suplimentare

Desfăşurată în contextul interesului crescut al ambelor părți pentru aprofundarea relațiilor, cea de-a 22-a reuniune ministerială UE-ASEAN a avut ca principală temă de dezbatere relaţia UE-ASEAN şi avansarea relațiilor spre parteneriat strategic bi-regional.

ASEAN a fost constituită la Bangkok, la 8 august 1967, de către Filipine, Indonezia, Thailanda, Malaysia, Singapore, cărora li s-au alăturat Brunei-1984, Vietnam-1995, Laos şi Myanmar-1997, Cambodgia-1999. Activitatea curentă este gestionată de Secretariatul ASEAN, cu sediul la Jakarta, condus Secretarul General Lim Jok Hoi, cu rang de ministru. Obiectivele principale ale organizaţiei sunt accelerarea creşterii economice, a progresului social şi a dezvoltării culturale în regiune, precum şi promovarea păcii şi stabilităţii regionale. Între statele membre ASEAN există cooperare politică, economică, de securitate şi pentru dezvoltare. Toate cele 10 state ASEAN, împreună cu Secretariatul ASEAN, fac parte din ASEM (Asia-Europe Meeting).