Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu ministrul egalității sociale din Statul Israel, Gila Gamliel

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
19.02.2019

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut, la 19 februarie 2019, o întrevedere cu ministrul egalității sociale din Statul Israel, Gila Gamliel, la care a participat și secretarul general al Organizației Mondiale pentru Restituirea Proprietăților aparținând Evreilor (World Jewish Restitution Organization/ WJRO), Colette Avital.

Părțile au evocat stadiul excelent al relațiilor bilaterale româno-israeliene și au analizat perspectivele viitoare de cooperare, reiterând, în context, interesul comun pentru organizarea celei de-a treia reuniuni interguvernamentale, în cursul acestui an.

Ministrul afacerilor externe a prezentat prioritățile României la Președinția Consiliului UE pe tema combaterii antisemitismului și a combaterii negării Holocaustului, în cadrul pilonului IV, Europa valorilor comune.

A reiterat, totodată, angajamentul României în direcția continuării demersurilor dedicate păstrării memoriei Holocaustului și promovării toleranței, nediscriminării și combaterii antisemitismului și a accentuat valoarea deosebită, pentru România, a relației bilaterale cu Israelul.

În context, ministrul afacerilor externe a exprimat mulțumiri pentru participarea secretarului general al WJRO, Colette Avital, în calitate de vorbitor la conferința organizată sub egida Președinției române a Consiliului UE din 7 februarie 2019, cu titlul Lupta împotriva antisemitismului: o abordare comună pentru o mai bună protecție a comunităților evreiești din Europa - de la politici la acțiuni, eveniment de nivel înalt al Primului-ministru al României.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate, totodată, teme legate de  cadrul legislativ românesc în domeniul restituirii proprietăților evreiești confiscate abuziv de regimul comunist, acordarea de indemnizații pentru supraviețuitorii Holocaustului, proiectul Muzeului Național de Istorie a Evreilor și a Holocaustului din România.

Ministrul Meleșcanu a reafirmat sprijinul constant pe care Ministerul român al Afacerilor Externe îl acordă autorităților române cu atribuții specifice în implementarea legislației privind restituirea proprietăților confiscate abuziv de regimul comunist și acordarea de indemnizații pentru supraviețuitorii Holocaustului și a asigurat interlocutorii străini de menținerea în atenție a acestor problematici.

 

Informaţii suplimentare

World Jewish Restitution Organisation este o organizație non-profit cu sediul la Ierusalim, fondată în 1993. Activitatea WJRO constă în negocierea, cu autoritățile naționale și locale din Europa Centrală și de Est, pe tema restituirii proprietăților evreiești confiscate abuziv în timpul regimului comunist.

WJRO susține procesul de restituire a proprietăților evreiești precum și cel de acordare a unor compensații pentru supraviețuitorii Holocaustului și cooperează îndeaproape cu organizațiile naționale și locale ale comunităților evreiești.