Centrul de presă

Vizita viceprim-ministrului și ministrului afacerilor externe și europene al Republicii Croația, Marija Pejčinović Burić, la București

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
15.03.2019

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut azi, 15 martie 2019, consultări cu viceprim-ministrul și ministru al afacerilor externe și europene al Republicii Croația, Marija Pejčinović Burić, aflată în vizită la București.

Discuțiile au reliefat nivelul excelent al relației bilaterale, precum și cooperarea foarte bună în cadrul Trio-ului de Președinții ale Consiliului Uniunii Europene.

Demnitarul român a punctat cooperarea intensă, în plan bilateral, marcată de intensificarea contactelor la nivel înalt, și a arătat că acestea sunt un factor catalizator pentru dezvoltarea cooperării economice și sectoriale. În context, a subliniat importanța dezvoltării, în continuare, a relațiilor economice și comerciale între cele două țări, care au înregistrat o creștere remarcabilă, de aproximativ 33%, în ultimul an.

Ministrul Meleșcanu a evidențiat, totodată, importanța continuării cooperării bilaterale pentru păstrarea identității culturale și lingvistice a celor două comunități lingvistice din Croația, exprimând aprecierea față de sprijinul acordat până în prezent pe acest palier de autoritățile croate. A reiterat contribuția pe care comunitatea română și românofonă din Croația, alături de minoritatea croată din România, îl au în consolidarea relației bilaterale, ca punți de legătură între cele două state.

În ceea ce privește agenda europeană, a prezentat o evaluare de etapă a primelor două luni ale mandatului României la Președinția Consiliului UE evidențiind finalizarea cu succes a peste 70 de negocieri pe un număr semnificativ de dosare cu impact major la nivelul UE. În context, a fost evidențiată susținerea celor două țări pentru promovarea coeziunii și unității la nivelul UE.

În cadrul discuțiilor, a reieșit faptul că România și Croația au poziții similare sau foarte apropiate pe o serie de dosare europene, printre care viitorul Europei, politica de coeziune, spațiul Schengen și gestionarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, politica de extindere și Balcanii de Vest, vecinătatea estică.

Ministrul român al afacerilor externe a punctat că politica de extindere reprezintă o prioritate a Președinției române a Consiliului UE și un aspect esențial pentru securitatea, stabilitatea și prosperitatea întregului continent european, fiind esențială menținerea sprijinului pentru eforturile de reformă ale statelor candidate.

De asemenea, a evidențiat cooperarea foarte bună a celor două țări în diferitele formate de cooperare la nivel regional, referindu-se în special la Inițiativa Celor Trei Mări. A arătat că România va continua să promoveze și să susțină inițiativele menite să asigure convergența la nivelul UE, prin promovarea de proiecte de interconectare și de proiecte care contribuie la consolidarea stabilității și predictibilității la nivel regional.

Demnitarul român a reiterat sprijinul țării noastre pentru o vecinătate estică stabilă, democratică și prosperă, arătând că România rămâne un ferm susținător al parcursului european al Republicii Moldova.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice