Centrul de presă

Participarea ministrului afacerilor externe la deschiderea lucrărilor celei de-a 37-a sesiuni a Adunării parlamentare paritare Africa, Caraibi, Pacific–Uniunea Europeană

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
18.03.2019

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat, la 18 martie 2019, la Palatul Parlamentului, la deschiderea lucrărilor celei de-a 37-a sesiuni a Adunării parlamentare paritare Africa, Caraibi, Pacific (ACP) – Uniunea Europeană (UE). În discursul susținut cu acest prilej, șeful diplomației române a declarat că, sub motto-ul Coeziune, o valoare europeană comună, Președinția română a Consiliului UE susține stimularea coeziunii politice prin promovarea principiilor care unesc statele membre – solidaritate, egalitate de șanse și de gen, justiție socială.

A subliniat că, în calitate de Președinție a Consiliului UE, România și-a asumat și exercită un rol activ în monitorizarea negocierilor asupra viitorului Acord privind relațiile ACP – UE, sens în care există un larg consens potrivit căruia este necesar un parteneriat modernizat, ambițios și eficient, conceput astfel încât să răspundă nevoilor și realităților diferitelor zone geografice pe care le acoperă. Totodată, trebuie să fie un parteneriat între egali, care să susțină multilateralismul eficient, bazat pe angajamentele asumate în contextual Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, a Agendei de acțiune de la Addis Ababa privind finanțarea dezvoltării, a Acordului de la Paris privind schimbările climatice.

Ministrul Teodor Meleșcanu a evidențiat faptul că deviza Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă – Leave no one behind – presupune, între altele, măsuri concrete pentru: reducerea numărului de neșcolarizați în rândul copiilor, adolescenților și, îmbunătățirea abilităților și competențelor acestora de a își construi viitorul, reducerea șomajului în rândul tinerilor, incluziunea socio-economică a acestui segment al societății. A reamintit, în context, faptul că prioritatea transversală a Președinției române a Consiliului UE o reprezintă potențarea rolului copiilor și tinerilor de agenți ai schimbării și motoare ale dezvoltării durabile.

A evidențiat că România are drept arii prioritare de acțiune în mandatul pe care îl exercită în prezent la nivel european: identificarea de soluții viabile și consensuale pentru o politică UE eficientă și durabilă în materie de migrație; întărirea siguranței interne la nivel UE, prin combaterea terorismului și a criminalității, inclusiv a celei din sfera mediului înconjurător.
 

Informații suplimentare:

La segmentul de deschidere a Adunării parlamentare paritare ACP - UE au fost prezenți: președintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, Joseph Owona Kono, parlamentar camerunez, co-președinte al APP ACP – UE, Lucie Milebou-Aubusson Mboussou - președintele Senatului din Gabon, Louis Straker – viceprim-ministru și ministrul afacerilor externe și comerțului din St. Vincent și Grenadine, Michael George Peyrefitte – procuror general și ministrul afacerilor juridice din Belize, Tjekero Tweya, ministrul pentru industrializare, comerț, întreprinderi mici și mijlocii al Namibiei, dr. Patrick I. Gomes, secretar-general al Grupului statelor ACP, Louis Michel, europarlamentar belgian, co-președintele APP ACP-UE, Neven Mimica, Comisar european pentru cooperare internațională și dezvoltare, Javier Fernandez Fernandez, co-secretar-general al APP ACP-UE.

La lucrări participă aproximativ 400 de membrii ai parlamentelor din statele din Africa, Caraibe și Pacific și europarlamentari, membrii ai delegației Parlamentului European la APP ACP-UE, reprezentanți ai instituțiilor ACP și europene.