Centrul de presă

Participarea ministrului Teodor Meleșcanu la Atlantic – Black Sea Security Forum: The New Great Game? Return to Power Politics

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
21.03.2019

Ministrul Afacerilor Externe a participat joi, 21 martie 2019, la deschiderea „Atlantic – Black Sea Security Forum: The New Great Game? Return to Power Politics”, organizat de Institutul Aspen din România, în parteneriat cu German Marshall Fund of the United States.

Șeful diplomației române a evocat, în alocuțiunea sa, evoluțiile politico-militare și de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre cu implicații la nivelul întregii comunități euro-atlantice.

”Din punctul nostru de vedere, centrul de gravitate se mută din regiunea Atlanticului spre o regiune mai mică, Marea Neagră. În primul rând pentru că această regiune este la granița de est a NATO și în al doilea rând pentru că în ultimii 10 ani am avut foarte multe activități hibride în această zonă”, a declarat Teodor Meleșcanu.

Plecând de la aceste repere, ministrul Teodor Meleșcanu a explicat că apartenența României la Alianța Nord-Atlantică oferă premisele gestionării eficiente a actualelor provocări cu care atât regiunea, cât și Alianța, în ansamblul său, se confruntă. Prin prioritățile stabilite la nivel aliat – întărirea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic și proiectarea stabilității dincolo de granițele Alianței – NATO oferă un răspuns legitim față de degradarea continuă a situației de securitate.

Principiile solidarității și unității aliate, precum și angajamentul ferm față de abordarea omnidirecțională a amenințărilor rămân esențiale pentru continuarea unui rol activ și cuprinzător al alianței în actualul context de securitate internațional.