Centrul de presă

Participarea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, la Conferința aniversară la nivel înalt a Parteneriatului Estic, Bruxelles

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
14.05.2019

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu a participat marți, 14 mai 2019, la Bruxelles, la Conferința aniversară la nivel înalt a Parteneriatului Estic (PaE), cu ocazia marcării a 10 ani de la lansarea PaE (mai 2009, Praga). Evenimentul, organizat de Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă, sub auspiciile Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, a avut ca obiectiv discutarea meritelor și a principalelor realizări ale Parteneriatului în cei 10 ani de existență, precum și lansarea unei dezbateri ample cu privire la posibilitățile de dezvoltare a acestei importante platforme de cooperare dintre UE și partenerii săi estici.

La eveniment au participat Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, înalți oficiali din cele şase state partenere (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina), comisari europeni și reprezentanți ai mediilor diplomatice, academice și ai societății civile.

În intervenția sa în deschiderea Conferinței, ministrul afacerilor externe a subliniat importanța Parteneriatului Estic pentru consolidarea relațiilor Uniunii Europene cu statele din vecinătatea estică, punctând, totodată, cele mai relevante evoluții înregistrate în acest cadru și beneficiile PaE pentru UE și statele partenere deopotrivă.

În raport cu principalele obiective ale Președinției române la Consiliul UE, ministrul Teodor Meleșcanu s-a referit la atenția acordată implementării obiectivelor concrete incluse pe Agenda PaE pentru 2020, cu accent pe conectivitate în domeniile digital, energie și transport, promovării beneficiilor generate în folosul cetățeanului și creșterii sprijinului public și politic pentru această inițiativă. Demnitarul român a accentuat că aniversarea celor 10 ani de PaE „reprezintă un efort comun, ajuns la maturitate, care oferă un cadru solid de cooperare și care sprijină procesele de modernizare și transformare în vecinătatea estică.”

Ministrul Teodor Meleșcanu s-a referit și la necesitatea extinderii dezbaterii cu privire la perspectivele PaE post-2020, exprimând susținerea pentru un proces de reflecție cuprinzător și aprofundat care să determine agenda strategică comună viitoare, care să motiveze continuarea eforturilor partenerilor, strângerea legăturilor dintre aceștia şi UE, precum şi valorificarea oportunităților oferite în beneficiul cetățenilor.


Informații suplimentare

PaE reprezintă o prioritate importantă pentru Președinția română a Consiliului UE, în cadrul agendei de politică externă a UE, în contextul marcării, în mai 2019, a 10 ani de la lansarea acestei inițiative.

În acest sens, Președinția română a Consiliului UE a asumat ca principale direcții de acțiune, în sprijinul activității SEAE și a Comisiei Europene (DGNEAR): promovarea agendei concrete a PaE pentru orizontul 2020, cu accent pe aspectele de conectivitate; creșterea vizibilității inițiativei prin organizarea de evenimente publice (peste 20 în prima jumătate a anului 2019), inițierea unui proces aprofundat de reflecție asupra viitorului PAE. Aceste direcții au fost prezentate de ministrul român al afacerilor externe cu ocazia reuniunii informale a miniștrilor afacerilor externe UE (Gymnich) de la București, 31 ianuarie -1 februarie 2019.

Organizarea unor ample evenimente aniversare la Bruxelles, la 13-14 mai 2019, a reprezentat un obiectiv sprijinit de PRES RO, ca demers important pentru promovarea obiectivelor PaE.