Centrul de presă

Secretarul de stat Gabriela Ciot a deschis lucrările conferinței ”Zilele participării naționale în cadrul StrategieiUniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD)”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
16.05.2019

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, a deschis lucrările conferinței ”Zilele participării naționale în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD)”, care a avut loc în perioada 15-16 mai 2019. 

Evenimentul a fost organizat la Tulcea, sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Programul Transnațional Dunărea, Consiliul Județean Tulcea și Fundația Agapedia din România.

Evenimentul „Zilele Participării Naționale în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD)”, primul de acest gen organizat în România, s-a adresat, în mod special, autorităților publice de nivel local și regional, organizațiilor și rețelelor societății civile, actorilor locali, inclusiv mediului academic, precum și instituțiilor naționale și experților care activează în instituțiile SUERD, inclusiv membrii grupurilor de lucru din cadrul ariilor prioritare, coordonatorilor de arii prioritare, coordonatorilor de proiecte implementate pe axele SUERD.

Discuțiile purtate s-au axat pe rezultatele consultărilor naționale privind revizuirea Planului de Acțiune al SUERD și pe procesul de relansare a SUERD, care reprezintă obiectivul major al președinției Române la SUERD. Melania-Gabriela Ciot a menționat faptul că acest proces necesită un impuls la nivel tehnic, printr-o implicare mai mare a instituțiilor de linie și a altor actori relevanți în procesul de revizuire a Planului de Acțiune. În cadrul întâlnirii au fost discutate și etapele următoare obligatorii ale procesului de revizuire a Planului de Acțiune SUERD.

De asemenea, secretarul de stat a subliniat nevoia continuării consultărilor cu toți actorii relevanți și a solicitat implicarea tuturor părților interesate pentru avansarea propunerilor de ajustare a obiectelor Ariilor Prioritare SUERD la temele principale de pe agenda europeană și aprobării acestora în cadrul viitoarei reuniuni comune a coordonatorilor naționali și a coordonatorilor de arii prioritare SUERD (București, 23-24 Mai 2019), precum și cu ocazia Forumului Anual SUERD de la București (27-28 Iunie 2019). Președinția României la SUERD va asigura obținerea consensului și transmiterea către Comisia Europeană a documentului rezultat pentru pregătirea noului Plan de Acțiune SUERD.

 

Informații suplimentare

SUERD reprezintă o inițiativă politică a României și Austriei, promovată printr-o scrisoare comună la nivel de prim-ministru (iunie 2008) și adresată președintelui Comisiei Europene. În baza acestui demers și urmare a consultării cu cele 14 state membre, la 8 decembrie 2010, Comisia Europeană a prezentat Comunicarea privind Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării (SUERD) și Planul de Acțiune, iar la 13 aprilie 2011, documentul a fost adoptat de Consiliul Uniunii Europene.

România deține președinția SUERD în perioada 1 Noiembrie 2018 – 30 Octombrie 2019.