Centrul de presă

Participarea secretarului de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță, la Conferința ASEM privind Promovarea Incluziunii Economice și Sociale în Asia și Europa

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
17.05.2019

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță, a participat, în perioada 16 – 17 mai 2019, în Republica Socialistă Vietnam, la Conferința ASEM privind Promovarea Incluziunii Economice și Sociale în Asia și Europa. La eveniment au participat aproximativ 180 de delegați din țările partenere ASEM.

Conferința, o inițiativă comună sprijinită de România, alături de alte nouă state ASEM, a fost convenită de șefii de stat și de guvern la summit-ul ASEM, desfășurat în octombrie 2018, la Bruxelles. Recomandările rezultate în urma dezbaterilor vor fi prezentate în cadrul celei de-a 14-a reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din statele ASEM, care va avea loc în decembrie 2019, la Madrid.

Demnitarul român a co-prezidat deschiderea Conferinței, alături de vice-ministrul vietnamez al afacerilor externe Nguyen Quoc Cuong și ministrul adjunct al muncii, invalizilor și protecției sociale Doan Mau Diep, a fost raportor al simpozionului și co-moderator al panelului cu tema Avansarea parteneriatului Europa-Asia pentru promovarea incluziunii economice și sociale.

În cuvântul de deschidere, secretarul de stat Monica Gheorghiță a evidențiat că „într-o societate tot mai incertă și volatilă, o abordare multidimensională a incluziunii devine imperios necesară. Operaționalizarea Pilonului European al Drepturilor Sociale va răspunde noilor realități pe piața muncii, asigurând într-o manieră eficientă dreptul cetățenilor la salarii echitabile, dreptul la asistență medicală, accesul la educație, egalitatea de gen și un venit minim adecvat”.

Discuțiile conferinței au vizat schimbul de bune practici între statele ASEM și între ASEM și alți parteneri internaționali prezenți la eveniment, precum Forumul Economic Mondial, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Entitatea Națiunilor Unite pentru egalitatea de gen și emanciparea femeilor (UN Women), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), Fundația Asia-Europa. În acest sens, participanții au propus consolidarea rețelei ASEM de experți, oficiali guvernamentali, reprezentanți ai mediului academic și de afaceri, membri ai organizațiilor internaționale și ai societății civile ca instrument de transfer de expertiză și susținere a incluziunii sociale și economice.  Asigurarea accesului grupurilor vulnerabile la educație și asistență medicală de calitate, promovarea incluziunii financiare a femeilor, eficientizarea politicilor de formare și activare pe piața muncii au reprezentat aspecte de interes comun pentru statele ASEM. 

Participanții la eveniment au reiterat angajamentul pentru implementarea Agendei 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă, Agenda de acțiune de la Addis Abeba, Acordul de la Paris privind schimbările climatice, Cadrul de la Sendai pentru reducerea riscurilor de dezastre, alături de alte instrumente în domeniul economic și social.

Informații suplimentare:

Asia-Europe Meeting (ASEM) este un proces interguvernamental, lansat în 1996, la Bangkok, pentru amplificarea dialogului dintre Asia și Europa. Partenerii ASEM includ statele membre UE, Norvegia, Elveţia, Comisia Europeană, Secretariatul ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est) şi 20 de state din Asia: cei 10 membri ai ASEAN (Brunei Darussalam, Cambodgia, Filipine, Indonezia, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Thailanda şi Vietnam), alături de Australia, Bangladesh, R. P. Chineză, R. Coreea, India, Japonia, Kazahstan, Mongolia, Noua Zeelandă, Pakistan, Rusia.

România participă la ASEM de la 1 ianuarie 2007. Aderarea formală a ţării noastre a avut loc cu ocazia Summit-ului ASEM 7 (Beijing, 2008).