Centrul de presă

Ministerul Afacerilor Externe a finalizat expedierea materialelor necesare votării în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European și referendumul național

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
20.05.2019

Ministerul Afacerilor Externe a finalizat astăzi, 20 mai 2019, expedierea materialelor necesare votării către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, în vederea asigurării bunei desfășurări a procesului de vot în străinătate, la alegerile europarlamentare și referendumul național din 26 mai.

Pentru cele 441 secţii de votare înfiinţate pentru alegătorii români din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a trimis 4.000.500 de buletine de vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru referendumul național. Au fost distribuite câte 1.333.500 de buletine de vot pentru alegerea candidaților României în Parlamentul European, pentru întrebarea nr. 1 de la referendumul național, respectiv pentru întrebarea nr. 2 de la referendumul național. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a expediat 1.301.230 timbre autocolante și 2.147 ștampile cu mențiunea ”VOTAT”. Menționăm că este cel mai mare număr de buletine de vot distribuite secțiilor de votare din străinătate la un proces electoral, Ministerul Afacerilor Externe asigurându-se că vor fi îndeplinite toate condițiile pentru ca votul la scrutinele din 26 mai 2019 să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Numărul buletinelor de vot a fost stabilit ca urmare a estimărilor realizate de misiunile diplomatice, ţinând cont de prezența la vot la procesele electorale anterioare şi distribuţia teritorială a comunităților românești, precum și de estimările privind intenția participării la vot realizate pe baza informațiilor transmise și a intențiilor exprimate de cetățenii români în cadrul consultărilor pe care misiunile diplomatice ale României le-au organizat cu comunitățile românești din străinătate.

Lista secțiilor de votare organizate în străinătate și adresele acestora pot fi consultate pe pagina de internet a MAE: http://www.mae.ro/node/48090.


Informații suplimentare:

La data de 26 mai 2019, odată cu alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, va avea loc și referendumul național convocat de Președintele României.

La referendumul național se va vota în aceleași secții de votare organizate pentru alegerile europarlamentare.

Alegătorii pot opta să își exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele.

La referendumul național vor fi utilizate două buletine de vot, corespunzătoare celor două întrebări supuse referendumului.