Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Maria Magdalena Grigore la deschiderea Forumului „Young Ambassadors”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
20.05.2019

Secretarul de stat pentru relații interinstituționale, Maria Magdalena Grigore, a deschis, luni, 20 mai 2019, prima zi a Forumului tinerilor ambasadori (Young Ambassadors Forum), având ca temă Defending and being defended in the 21st century: freedom as the supremacy of human rights. Evenimentul a fost organizat de către asociaţia studenţească non-guvernamentală ”Voluntari pentru Idei şi Proiecte (VIP)” sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe.

La evenimentul de deschidere au mai fost prezenți: ambasadorul Regatului Spaniei, E.S. Larrotcha Parada, ambasadorul Israelului, E.S. David Saranga, șeful Biroului Român al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, Mircea Mocanu, Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România, delegatul de tineret al României la ONU, Aurelian Mohan, delegatul de tineret al României la UE, Francesca Cristea, studenți, membri ai Asociației Voluntari pentru Idei și Proiecte.

Cu această ocazie, secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a salutat iniţiativa asociaţiei VIP de a organiza un eveniment care are ca temă principală drepturile omului și a încurajat participarea activă a tinerilor în dezbaterile pe subiecte aflate pe agenda internațională.

După o scurtă trecere în revistă a diverselor provocări cu care lumea se confruntă în prezent și a preocupărilor organizațiilor internaționale în problemele legate de tineret, secretarul de stat a menționat importanța acordată tinerilor pe durata Președinției române la Consiliul Uniunii Europene:

Crearea unor mijloace prin care tinerii să se implice direct în evenimentele de promovare a Președinției României la UE a reprezentat pentru România o prioritate. Este foarte important să-i ajutăm și să-i încurajăm pe tineri să participe activ și creativ la dezbaterile privind Europa şi locul României în Europa. Avem nevoie de tineri bine pregătiți, capabili să înțeleagă și să contribuie la gestionarea multiplelor provocări și a temelor majore pentru politica externă românească: afaceri europene, securitate internațională, cooperare regională, relații bilaterale, diplomația economică, diplomația publică și culturală, politica de cooperare pentru dezvoltare, precum și drepturile omului”, a menționat secretarul de stat.

Totodată, Maria Magdalena Grigore a subliniat că „tinereţea reprezintă o resursă valoroasă de energie, creativitate şi imaginaţie și i-a încurajat pe tineri să îşi stabilească obiective ambiţioase, care,  dublate, de multă muncă și perseverență, pot să contribuie la schimbarea în bine a lumii în care trăim.”

Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a menționat că Ministerul Afacerilor Externe sprijină constant inițiativele de tineret și și-a exprimat speranța că o parte dintre cei prezenți vor lua în considerare, pe viitor, o posibilă carieră diplomatică.

Pe parcursul dezbaterii, ceilalți invitați au adus în atenție instrumentele juridice internaționale care reglementează drepturile omului, dar și modalităţile de protecţie internaţională a drepturilor omului din perspectiva dreptului umanitar și în cazul unor conflicte armate.

 

Informații de fond:

Proiectul Young Ambassadors Forum, organizat de către asociaţia studenţească non-guvernamentală ”Voluntari pentru Idei şi Proiecte” (VIP), reprezintă un forum educaţional de discuţii şi dezbateri pentru studenţi, care abordează o serie de problematici globale.

Asociaţia studenţească non-guvernamentală ”Voluntari pentru Idei şi Proiecte” (VIP) și cele patru comunități ale sale (Business Club, Econosofia, Leadership Development și International Affairs) organizează anual peste 10 programe și proiecte de dezvoltare personală și profesională, pe diverse domenii, pentru studenți și masteranzi, oferindu-le șansa de a învăța într-un mediu dinamic și de a interacționa cu specialiști din diferite arii de activitate.