Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarații de presă comune susținute de miniștrii afacerilor externe din România și din Republica Macedonia de Nord, Teodor Meleșcanu și Nikola Dimitrov

Vorbitor: 
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu și omologul macedonean, Nikola Dimitrov
Data: 
22.05.2019
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE


Sunt deosebit de onorat să îl primesc la București pe omologul meu macedonean, Nikola Dimitrov, cu ocazia vizitei oficiale pe care o efectuează în România. Subliniez faptul că este un moment istoric, fiind prima vizită oficială a lui Nikola Dimitrov în România.

Având în vedere prioritatea acordată regiunii Balcanilor de Vest de către Președinția română a Consiliului Uniunii Europene, evoluțiile pozitive generate de Acordul de la Prespa, precum și intensificarea relațiilor noastre bilaterale, convorbirile de azi au oferit o oportunitate excelentă pentru a discuta și despre invitarea, cât mai rapidă, a Macedoniei de Nord de a începe negocierile cu Uniunea Europeană, cât și pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale a perspectivelor colaborării noastre în zona Atlanticului de Nord.

Din punctul nostru de vedere, vreau să subliniez faptul că Acordul de la Prespa are o semnificație istorică pentru că stabilește, la nivelul țărilor din această zonă, o abordare europeană pentru toate problemele care sunt moștenite din perioadele anterioare.

Am apreciat perseverenţa şi implicarea domnului ministru în această reuşită diplomatică. Acordul de la Prespa are efecte în plan regional, dar şi pentru stabilitatea Europei de Sud-Est. Consider că acest acord reprezintă un model de inspirație și sper că și alte țări din Balcani vor urma acest tip de negociere europeană.

Am felicitat pe domnul ministru Dimitrov pentru progresele spectaculoase care şi-au găsit expresia prin convenirea şi ratificarea Acordului de la Prespa din iunie 2018, atât de către legislativele de la Skopje, cât și de la Atena. Această evoluţie a stat la baza semnării de către Republica Macedonia de Nord a Protocolului de aderare la NATO, la 6 februarie 2019. Amintesc că România s-a aflat printre primele state aliate (al şaptelea) care au ratificat Protocolul de Aderare, în februarie 2019.

În cadrul întrevederii de azi, am decis, de comun acord, să intensificăm colaborarea atât în domeniul politico-diplomatic, cât și în noi domenii de cooperare sectorială care să substanţieze relațiile noastre bilaterale.

Ca o expresie a acestui angajament, am semnat astăzi un nou Memorandum de Cooperare între cele două Ministere ale Afacerilor Externe în domeniul integrării europene, care conţine prevederi în domenii relevante pentru parcursul european al Republicii Macedonia de Nord: sprijin pentru armonizarea legislaţiei cu acquis-ul comunitar, consolidarea capacităţii instituţionale, cooperare în Politica Externă şi de Securitate Comună, schimb de experţi, inclusiv cu valorificarea oportunităților oferite de Fondul de mobilitate implementat de Agenția de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare - ROAid.

Am salutat faptul că relaţiile economice bilaterale au atins la finele anului 2018 peste 400 milioane euro, cu 18,25% mai mult ca în 2017 și mi-am exprimat încrederea că ar trebui să organizăm, cât mai rapid posibil, o reuniune a Comisiei Interguvernamentale România – Republica Macedonia de Nord privind cooperarea economică în semestrul II al acestui an, împreună cu un Forum de Afaceri bilateral, care să permită intensificarea cooperării între companiile din cele două țări. De asemenea, am prezentat propunerea de încheiere a unui Memorandum în domeniul investițiilor, cu această ocazie, pentru a valorifica potențialul care există între cele două țări.

Am discutat și despre cooperarea noastră în domeniul educației, culturii, științei și am salutat, în mod deosebit, ratificarea de către Parlament și promulgarea de către președinte a acestui acord care va reprezenta pentru noi un cadru juridic foarte bun în ceea ce privește colaborarea în toate aceste domenii. De asemenea, ieri a fost semnat un Memorandum de Întelegere privind Schimbările Climatice, cu ocazia unei conferințe a UE la București.

În mod natural, avem un interes de colaborare cu Republica Macedonia de Nord şi în planul apărării. Suntem în aceeași zonă și securitatea noastră este indivizibilă. Statutul de aliat al NATO care sperăm să fie adoptat cât mai curând, este o garanţie a stabilităţii şi a angajamentului ferm macedonean faţă de valorile democratice fundamentale și va conferi noi oportunități pentru dezvoltarea relațiilor noastre și în acest domeniu.

În privința parcursului european al prietenilor noştri de la Skopje, am salutat continuarea procesului de reformă și am reconfirmat, în mod foarte serios, angajamentul nostru pentru sprijinirea continuării politicii de extindere Uniunii Europene, catalizator al transformărilor democratice, al stabilității și prosperității în regiunea Europei de Sud-Est.

După cum cunoașteți, Balcanii de Vest reprezintă o prioritate pentru Președinția română a Consiliului UE. Ne dorim ca toată regiunea să progreseze în drumul spre UE, pe baza principiului meritelor proprii și îndeplinirii criteriilor de aderare.

Am reconfirmat omologului meu susținerea puternică a României pentru parcursul european al țării sale și l-am încurajat să continue procesul de reforme pentru a avea argumente cât mai solide necesare adoptării unei decizii privind deschiderea negocierilor de aderare la UE, în iunie 2019. Pentru noi este o prioritate și avem în vedere că acest lucru să se întâmple în timpul președinției noastre, la începutul lunii iunie, pe baza concluziilor pe care Consiliul European le va adopta și care sunt convins că vor fi pozitive în ceea ce privește Macedonia.

Totodată, am transmis și felicitări pentru buna desfășurare a alegerilor prezidențiale în 21 aprilie și 5 mai 2019, care au demonstrat maturitatea democratică şi soliditatea instituţională a ţării, precum şi alegerea unui candidat în favoarea parcursului european şi euro-atlantic.

Îi mulțumesc încă o dată domnului ministru Nikola Dimitrov pentru vizită şi pentru discuțiile deschise și constructive. Vă asigur că România va rămâne acelaşi prieten şi susţinător ferm şi activ pentru obiectivul european al Republicii Macedonia de Nord.