Centrul de presă

Primirea de către ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a ministrului afacerilor externe din Republica Macedonia de Nord, Nikola Dimitrov

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
22.05.2019

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu a avut astăzi, 22 mai 2019, convorbiri cu ministrul afacerilor externe din Republica Macedonia de Nord, Nikola Dimitrov, aflat în prima sa vizită oficială în România. Pe agenda convorbirilor s-au aflat relațiile bilaterale, precum şi perspectiva europeană şi euro-atlantică a Republicii Macedonia de Nord.

Ministrul român al afacerilor externe a adresat felicitări Republicii Macedonia de Nord pentru progresele remarcabile înregistrate în ultimul an și a exprimat aprecierea deosebită pentru importanța istorică a Acordului de la Prespa, realizare politico-diplomatică de impact atât pentru cele două state semnatare, cât și pentru regiune. Demnitarul român a apreciat importanţa cardinală a rezultatelor deja obţinute în procesul de implementare ale Acordului de la Prespa, cât şi maniera europeană în care a fost soluţionat un diferend de lungă durată. În contextul Acordului Prespa, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a remarcat cu satisfacţie semnarea Protocolului de aderare la NATO de către Republica Macedonia de Nord, la 6 februarie 2019, document pe care România l-a ratificat printre primele statele aliate.

Totodată, a fost transmisă aprecierea pentru organizarea excelentă și buna desfășurare a alegerilor prezidențiale în 21 aprilie și 5 mai 2019, care au demonstrat maturitatea democratică şi soliditatea instituţională a ţării, precum şi alegerea clară în favoarea parcursului european şi euro-atlantic.

Cu referire la dialogul bilateral, demnitarii român şi macedonean au salutat consolidarea relațiilor la nivel politic aflate pe un trend ascendent, marcat prin contacte frecvente la nivel înalt, și au trecut în revistă evoluțiile pozitive în cooperarea sectorială: protecția mediului, energie, educație, cultură, mass-media, afaceri interne, apărare şi turism. Ministrul Teodor Meleşcanu a salutat semnarea la nivel ministerial, la 21 mai 2019, la Bucureşti, a Memorandumului de Înţelegere privind Schimbările Climatice.

Ambele părţi au convenit intensificarea, în continuare, a contactelor politico-diplomatice şi multiplicarea cadrului de cooperare sectorială în noi domenii. S-a remarcat pozitiv că schimburile economice dintre cele două ţări au atins, la finele anului 2018 peste 400 milioane euro, cu 18,25% mai mult ca în 2017. Pentru a accentua potențialul existent, cei doi oficiali au agreat organizarea, în cel de-al doilea semestru al anului 2019, a sesiunii inaugurale a Comisiei Interguvernamentale România – Republica Macedonia de Nord privind cooperarea economică, alături de un Forum de Afaceri, ca platformă de dinamizare a interacţiunii operatorilor economici din cele două țări.

Totodată, ministrul român al afacerilor externe a salutat promulgarea recentă de către președintele Republicii Macedonia de Nord a legii de ratificare a Acordului bilateral privind cooperarea în domeniile culturii şi educaţiei, document care aduce noi oportunităţi şi sprijin consistent programelor destinate persoanelor aparţinând minorităţilor înrudite din cele două state.

Ministrul Teodor Meleşcanu a reconfirmat sprijinul pentru continuarea procesului de reformă din Republica Macedonia de Nord şi a reiterat angajamentul României faţă de continuarea procesului de extindere al UE. În acest scop, cei doi miniştri au semnat Memorandumul de cooperare în domeniul integrării europene între Ministerele Afacerilor Externe din România și din Republica Macedonia de Nord, cadru ce va facilita asistenţa ţării noastre pentru procesul de aderare al Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană.

 

Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice