Centrul de presă

Co-prezidarea de către secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a Comitetului Africa, Caraibi, Pacific - Uniunea Europeană de cooperare pentru finanțarea dezvoltării

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
23.05.2019

Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a co-prezidat, la 23 mai 2019, în calitate de Președinție rotativă a Consiliului Uniunii Europene, cea de-a 28-a reuniune a Comitetului Africa, Caraibi, Pacific - Uniunea Europeană (ACP-UE) de cooperare pentru finanțarea dezvoltării, alături de ministrul afacerilor externe și al comerțului exterior al Insulelor Solomon, Jeremiah Manele.

În cadrul reuniunii, reprezentanții Comisiei Europene, ai statelor membre UE și ai țărilor din grupul ACP, au analizat rezultatele cooperării, în materie de finanțare a dezvoltării, realizată prin instrumentele de finanțare externă ale UE.

Secretarul de stat a precizat importanța Fondului European de Dezvoltare (FED) în abordarea unei game largi de subiecte, cu care se confruntă statele din grupul ACP, precum dezvoltarea socială, schimbarea climatică și dezvoltarea sectorului privat.

Întâlnirea a presupus și un schimb de opinii privind lista Uniunii Europene a jurisdicțiilor ne-cooperante în scopuri fiscale, prilej cu care demnitarul român a menționat, în numele blocului comunitar, că acest demers se înscrie în obiectivul îmbunătățirii guvernanței fiscale globale.

Totodată, secretarul de stat a asigurat partea ACP că dialogul tehnic și bilateral cu UE în vederea actualizării continue a listei, se desfășoară constant cu statele afectate, oferind, în același timp, disponibilitatea Uniunii Europene de a oferi asistență în materie fiscală.

Informații suplimentare:

Comitetul ACP-UE de cooperare pentru finanțarea dezvoltării a fost stabilit prin articolul 83 al Acordului de Parteneriat ACP-UE (Acordul de la Cotonou), având ca obiectiv supervizarea implementării cooperării în materie de finanțare a dezvoltării și pregătirea Consiliului de miniștri ACP-UE pe acest aspect.

Comitetul este constituit în mod paritar din reprezentanți ai grupului de state ACP și ai Uniunii Europene (28 de state ACP și 28 state membre UE, Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții).