Centrul de presă

Întrevederea secretarului de stat Maria Magdalena Grigore cu Înaltul comisar ONU pentru sănătate, ocuparea forței de muncă și creștere economică, Alaa Murabit

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
31.05.2019

Secretarul de stat, Maria Magdalena Grigore, a avut o întrevedere la București cu Înaltul comisar ONU pentru sănătate, ocuparea forței de muncă și creștere economică, Alaa Murabit, în data de 30 mai 2019. Întrevederea a avut loc în contextul participării Înaltului comisar ONU pentru sănătate, ocuparea forței de muncă și creștere economică, la conferința cu tema Ethics of Effective Leadership, organizată la București de Centrul pentru Studii de Dezvoltare și Cooperare Internațională al Facultății de Științe Politice, în parteneriat cu Comisia Europeană și Programul de dezvoltare al Națiunilor Unite. Ministerul Afacerilor Externe s-a asociat la rândul său acestui eveniment.

În cadrul discuțiilor, oficialul român a făcut o trecere în revistă a rezultatelor Președinției române a Consiliului UE pe palierul politicii de dezvoltare, cu accent asupra dimensiunii tineretului/copiilor. A amintit că evidențierea tematicii tinerilor în politicile de dezvoltare ale Uniunii Europene a constituit un obiectiv major al României, oferind ca exemplu dezbaterea organizată în cadrul reuniunii CAE-dezvoltare din 16 mai 2019, la sugestia Președinției române, cu trimisul special al Secretarului General ONU, Jayathma Wickramanayake. A semnalat că Președinția română dorește de asemenea să se implice îndeaproape în organizarea Zilelor Europene ale Dezvoltării (Bruxelles, 18-19 iunie), eveniment-cheie în politica de dezvoltare sub patronajul Președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prin organizarea unui panel dedicat tinerilor.

Totodată, dialogul a vizat și aspecte privind continentul african, ambii interlocutori punctând importanța unei implicări cât mai aprofundate, atât din partea UE, respectiv ONU, în Africa. Oficialul român a semnalat eforturile depuse de Președinția română pe durata mandatului, prin organizarea a diverse reuniuni cu statele membre ale grupului Africa, Caraibe, Pacific (ACP), care au fost apreciate de interlocutorii din aceste state. 


Informații suplimentare:

Alaa Murabit este doctor de naționalitate canadiano-libiană, militantă pentru pace și drepturile femeilor. La doar 21 de ani a fondat Vocea Femeilor Libiene, iar în 2016, Programul global de mentorat pentru lideri emergenți. Tot în 2016 este desemnată de Secretarul general al ONU drept una dintre cele 17 personalități recunoscute pentru sprijinul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, precum și Înalt comisar ONU pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică.