Centrul de presă

Participarea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, la reuniunea deschisă a Consiliului de Securitate al ONU privind metodele de lucru și la o serie de evenimente de promovare a candidaturii României pentru un loc de membru nepermanent în CSONU

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
07.06.2019

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a participat joi, 6 iunie 2019, la o reuniune deschisă, prezidată de Kuwait, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU (CSONU), pe tema metodelor de lucru ale acestuia.

În alocuţiunea sa, şeful diplomaţiei române a reamintit contribuţiile concrete ale României la susţinerea multilateralismului şi implicit, la îmbunătăţirea metodelor de lucru ale Consiliului. În acest context, a menţionat promovarea, în 2005, sub preşedinţia română a Consiliului de Securitate, a primei rezoluţii privind cooperarea cu organizaţiile regionale; instituţionalizarea cooperării dintre Consiliul de Securitate şi Comisia pentru Consolidarea Păcii pe durata exercitării mandatului de preşedinte al Comisiei, de către România, în cursul anului 2018; precum şi co-prezidarea, de către Reprezentantul Permanent al României, împreună cu omologul său tunisian, a Negocierilor Interguvernamentale privind reforma Consiliului de Securitate al ONU, pe parcursul celei de-a 71-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

Șeful diplomaţiei române a punctat necesitatea îmbunătăţirii transparenţei, responsabilităţii, eficienţei şi predictibilităţii Consiliului, pentru a consolida capacitatea organismului de a gestiona schimbările şi provocările emergente pentru pacea şi securitatea internaţională.

De asemenea, ministrul Teodor Meleșcanu a participat la deschiderea evenimentului caritabil anual „UN International Bazaar”, unde a susținut o scurtă alocuțiune de inaugurare. Alături de alte 62 de state membre prezente la eveniment, România a fost reprezentată cu un stand de promovare apreciat de public. Toate fondurile strânse sunt donate, prin intermediul UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees), proiectelor umanitare desfășurate în Sudanul de Sud și Yemen.

Totodată, șeful diplomației române a susținut un discurs la evenimentul de marcare a încheierii campaniei României pentru obținerea unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU, găzduit de Misiunea Permanentă a României din New York.