Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Maria Magdalena Grigore la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Inițiativei Central Europene

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
12.06.2019

Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a participat astăzi, 12 iunie 2019, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din cadrul Inițiativei Central Europene (ICE), organizată la Trieste. Evenimentul s-a desfășurat sub egida Președinției-în-exercițiu italiene a ICE.

Reuniunea a avut loc pe fondul marcării, în 2019, a trei decenii de la înființarea ICE. În context, agenda reuniunii a inclus teme privind viitorul ICE în arhitectura de cooperare regională în Centrul și Sud-Estul Europei.

În intervenția sa în reuniunea plenară, secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a trecut în revistă activitatea Președinției României a Consiliului UE pe teme relevante pentru misiunea ICE și statele sale membre. Demnitarul român a subliniat prioritizarea extinderii Uniunii în Balcanii de Vest și promovarea cooperării UE cu statele din Parteneriatul Estic, teme relevante pe agenda de lucru a ICE. A adăugat că România rămâne angajată în planul susținerii politice și oferirii asistenței tehnice în avansarea reformelor din statele din regiune, în procesul de apropiere de structurile europene.

În acest context, demnitarul român a subliniat interesul pentru utilizarea optimă a formatelor de cooperare și valorificarea aportului lor unic la prosperitatea și stabilitatea din zonă pe baza promovării valorilor europene, invitând ICE și statele membre să analizeze oportunitatea stabilirii parteneriatelor cu foruri regionale cu agende similare. Oficialul român a salutat accentul pe care Președinția italiană a ICE și Secretariatul Executiv l-au plasat asupra consolidării cooperării cu instituțiile europene, demers susținut din prisma interesului României pentru întărirea dialogului politic din cadrul Inițiativei pentru îndeplinirea obiectivului său de bază: exportul valorilor europene în vecinătatea UE.

Demnitarul român a punctat, totodată, relevanța Inițiativei Centrale Europene în ansamblul de formate regionale, pe baza tradiției de succes a ICE în facilitarea extinderii UE în Centrul și Estul Europei și a caracterului flexibil al cadrului de cooperare, deopotrivă politic și tehnic. A apreciat activitatea ICE cu impact direct în beneficiul promovării democrației, protecției mediului, competitivității, interconectărilor, inovației și contactelor interumane din statele membre.

Reuniunea ministerială s-a finalizat cu adoptarea unei declarații comune a participanților, document care reflectă susținerea statelor membre pentru misiunea ICE în facilitarea integrării europene în Balcanii de Vest și în apropierea statelor est-europene de Uniunea Europeană. Tot cu prilejul acestei reuniuni, participanții au adoptat o serie de documente importante pentru guvernanța ICE în perspectivă, respectiv decizia preluării Președinției-în-exercițiu de către Muntenegru începând cu 1 ianuarie 2020 și proiecția bugetară pentru anul următor.


Informații suplimentare:

Inițiativa Central Europeană (ICE) este o formă de cooperare regională care reunește 9 state membre UE (Bulgaria, Cehia, Croaţia, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria) şi 8 state non-membre UE (Albania, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia şi Ucraina). România a aderat la ICE la 1 iunie 1996 și a exercitat Președinția acestui for în 2009. În prezent, Președinția ICE este exercitată de Italia.