Centrul de presă

Întrevederea de lucru a ministrului Teodor Meleșcanu cu omologul ucrainean, Pavlo Klimkin, referitor la evoluțiile recente din Republica Moldova

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
14.06.2019

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 14 iunie 2019, la Odessa, o întrevedere de lucru cu omologul din Ucraina, Pavlo Klimkin. Principala temă de discuție a vizat evoluțiile recente din Republica Moldova, cu accent pe asigurarea unei tranziții pașnice și inclusive, pentru ieșirea din criză.

În acest context, șeful diplomației române a reiterat poziția României conform căreia voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog.

De asemenea, ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat că România are deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, baza relației cu acest stat, în condițiile în care acesta va aplica strict Parteneriatul Strategic și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE.

La întrevedere a participat și reprezentantul MAE ucrainean pentru dosarul transnistrean, Victor Kryzhanovsky, care a prezentat delegației române rezultatele întrevederilor avute la Chișinău, la data de 12 iunie, referitor la situația actuală din Republica Moldova. Cu acest prilej, șeful diplomației române a făcut o referire și la dosarul transnistrean, reafirmând poziția României că reglementarea acestuia trebuie să se facă cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european.

Cele două părți au făcut un apel la calm, reținere și respectarea principiilor statului de drept și au subliniat importanța asigurării stabilității în Republica Moldova pentru Uniunea Europeană și pentru regiune.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice