Centrul de presă

Vizita de lucru a secretarului de stat Maria Magdalena Grigore în Regatul Hașemit al Iordaniei

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
16.06.2019

Vizita de lucru la Amman a secretarului de stat Maria Magdalena Grigore a continuat cu primirea la Curtea Regală de catre consilierul special al Majestății Sale Regele Abdullah al II-lea, Manar Dabbas, și întrevederi, pe linie guvernamentală, cu ministrul transporturilor, Ing. Anmar Al Kasawneh și ministrul planificării și cooperării internaționale, Dr. Mohamad Al-Ississ.

În cadrul întrevederii cu ministrul transporturilor iordanian au fost discutate temele prioritare aflate pe agenda bilaterală privind conectivitatea în domeniul transporturilor, dezvoltarea cadrului juridic bilateral în domeniu, posibilitatea pregătirii și perfecționării personalului iordanian în transporturi navale în centrul de profil românesc (CERONAV). Părțile au explorat posibilitatea dezvoltării colaborării dintre porturile Constanța și Aqaba și necesitatea punerii în valoare a potențialului celor două porturi. Secretarul de stat român a încurajat partea iordaniană să dea curs invitației de a intra în formate internaționale multilaterale privind conexiunile de transport internaționale (CIG TRACECA).

Totodată, șeful delegației române a exprimat disponibilitatea și deschiderea autorităților de la București de a organiza, cât mai curând posibil, întâlnirea Comisiei Rutiere Mixte. Ministrul iordanian a reactionat pozitiv la sugestiile părții române și a sugerat potențiale proiecte concrete, care ar putea fi realizate în comun de companii românești și iordaniene, în domeniile transporturilor rutiere, feroviare și maritime.     

În cadrul întrevederii cu ministrul planificării și cooperării internaționale au fost discutate chestiuni legate de asistența oficială pentru dezvoltare, proiectele concrete pe care România le-a realizat în Regatul Hașemit al Iordaniei în 2018 și perspectivele de cooperare pentru acest an. Părțile au examinat de asemenea modul în care asistența pentru dezvoltare poate sprijini mai bine realizarea priorităților de dezvoltare ale Iordaniei.

Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a subliniat atenția deosebită acordată de România Regatului Hașemit al Iordaniei în programele de cooperare pentru dezvoltare derulate de țara noastră. Oficialul iordanian a reiterat dorinta de a dinamiza relațiile economice bilaterale prin proiecte concrete și prin constituirea unor mecanisme operationale la nivelul companiilor din cele două țări care să impulsioneze mediul de afaceri.

Întrevederea la Curtea Regală a avut ca tematică relația bilaterală specială existentă între cele două țări, context în care au fost trecute în revistă stadiul cooperării în diverse domenii de interes comun, elementele rezultate din discuțiile purtate pana la acest moment cu ministrii de resort în cadrul vizitei efectuate la Amman. Șeful delegației MAE român a subliniat rolul esențial al Regatului Hașemit al Iordaniei în asigurarea securității și stabilității în regiune. Oficialul român a evidențiat importanța reuniunilor Procesului Aqaba, o inițiativa a Majetății Sale Regele Abdullah al II-lea,în cadrul căror sunt abordate teme privind prevenirea și combaterea terorismului, extremismului violent și radicalizarii, reiterând disponibilitatea Romaniei de a deveni un partener constant în cadrul acestui dialog multilateral.

Oficialul iordanian a confirmat dorința părții hașemite de intensificare a relațiilor bilaterale, precum și participarea Romaniei, ca partener la reuniunile Procesului Aqaba.

 

Alte articole pe aceeaşi temă

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice