Centrul de presă

Reuniunea Grupului de Lucru Cvadrilateral din Republica Azerbaidjan, Georgia, România și Turkmenistan, privind ruta de transport mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
24.06.2019

Reuniunea cvadrilaterală a Grupului de Lucru la nivel de experți din Republica Azerbaidjan, Georgia, România și Turkmenistan a avut loc la București, la 24 iunie 2019 și a fost dedicată operaționalizării rutei de transport de mărfuri între Marea Neagră și Marea Caspică. Întâlnirea are loc în urma adoptării, la 4 martie 2019, a Declarației de la București, semnată de miniștrii afacerilor externe ai celor patru state.

Lucrările au fost prezidate de secretarul de stat Maria Magdalena Grigore, delegațiile celorlalte state fiind coordonate la nivel de ministru adjunct al afacerilor externe – Georgia și Turkmenistan și de șef de departament al Comitetului Vamal de Stat – Republica Azerbaidjan.

Din delegații au făcut parte reprezentanți ai Ministerelor Afacerilor Externe, Ministerelor Transporturilor, Serviciilor de Vamă, Ministerelor Afacerilor Interne, Ministerelor responsabile pentru Mediul de Afaceri, reprezentanți ai operatorilor în domeniul transportului maritim, rutier și feroviar, precum Portul Internațional Baku și Portul Constanța.

Părțile au analizat întreaga gamă de probleme cu implicație pentru operaționalizarea rutei de transport, constatând îndeplinirea condițiilor legate de infrastructură și subliniind importanța sprijinului politic pentru realizarea acestui proiect cu un impact real la nivelul vieții cetățenilor și mediului de afaceri din țările implicate.

Lucrările s-au încheiat cu adoptarea unui set de concluzii, printre care continuarea activității formatului tehnic cvadrilateral și organizarea unei noi sesiuni până la sfârșitul anului curent.


Informații suplimentare:

Ruta de transport mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică este un proiect lansat de România și Turkmenistan, care vizează crearea unei rute de transport inter-modal, maritim/fluvial și rutier/feroviar, între Europa Centrală și de Nord și Caucazul de Sud și Asia Centrală, cu perspectiva conectării la regiunea Asia-Pacific.

Ruta se bazează pe contiguitatea geografică a României, Georgiei, Republicii Azerbaidjan și a Turkmenistanului, a facilităților oferite de porturile Constanța (România), Poti (Georgia), Baku (Azerbaidjan) și Turkmenbași (Turkmenistan), a conexiunii directe între portul Constanța și râul Dunărea și, ulterior, a cursurilor de apă și canalelor interne de pe continentul european, cu accesarea Europei Centrale și de Nord.

Contextul lansării proiectului este determinat, pe de o parte, de evoluțiile impresionante în întreaga regiune în domeniul conectivității transportului de mărfuri și modernizării facilităților portuare, iar, pe de altă parte, de accentul deosebit pus de Uniunea Europeană pe conectivitate, evidențiat inclusiv prin adoptarea Strategiei privind conectarea Europei și a Asiei (octombrie 2018) și noii Strategii a UE pentru Asia Centrală (iunie 2019).

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice