Centrul de presă

Consultări româno-poloneze la nivel de secretar de stat

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
19.07.2019

Secretarul de stat Dan Neculăescu a avut, la 19 iulie 2019, la București, o rundă de consultări cu Maciej Lang, subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone.

Agenda convorbirilor a inclus un schimb aprofundat de opinii privind temele de actualitate de pe agenda NATO, dezvoltările în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comune a UE (PSAC), problematica controlului armamentelor și neproliferării armelor de distrugere în masă, precum și evoluțiile recente din Orientul Mijlociu. De asemenea, au fost abordate inclusiv aspectele legate de cooperarea în cadrul formatelor regionale din care cele două state fac parte, cu accent pe formatul București 9 și trilaterala România-Polonia-Turcia.

Cele două delegații au subliniat importanța consolidării dimensiunii de securitate din cadrul Parteneriatului Strategic româno-polonez. Totodată, au evidențiat necesitatea implementării depline a deciziilor adoptate la nivelul NATO în ceea ce priveşte consolidarea posturii de apărare şi descurajare aliate pe flancul estic. Au fost subliniate contribuțiile importante ale celor două state în dezbaterea legată de controlul armamentelor și neproliferarea armelor de distrugere în masă, precum și modalitățile de cooperare și coordonare în acest sens în cadrul organizațiilor internaționale și mecanismelor existente.

Discuțiile au relevat și de această dată convergența evaluărilor și pozițiilor României și Poloniei pe dimensiunea de securitate, părțile convenind continuarea procesului de consultări în etapa următoare.  

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice