Centrul de presă

Întrevederi ale secretarului de stat Maria Magdalena Grigore cu înalți funcționari ai Organizației Națiunilor Unite

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
20.07.2019

Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a avut vineri, 19 iulie 2019 întrevederi bilaterale cu înalți funcționari ONU, la sediul Organizației. Oficialul român s-a întâlnit cu administratorul asociat al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), Mourad Wahba, cu secretarul general adjunct, șef al Departamentului ONU pentru Afaceri Economice și Sociale (UN-DESA), Liu Zhenmin, cu secretarul general adjunct, șef al Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UN-OCHA), Mark Lowcock, cu secretarul general adjunct pentru Operațiuni de Pace (UN DPO), Jean-Pierre Lacroix, cu administratorul asistent și director al Biroului Regional pentru Europa și statele Comunităţii Statelor Independente (CIS) al UNDP,  Mirjana Spoljaric Egge și cu sub-secretarul general pentru probleme economice și dezvoltare, economist şef  (UN-DESA), Elliot Harris.

În cadrul convorbirilor s-a abordat o gamă largă de subiecte, începând cu modalitățile de îndeplinire a obiectivelor de dezvoltare durabilă, conectivitatea în domeniul transporturilor, asistență oficilă pentru dezvoltare și sectorul privat, cooperarea dintre România și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP), contribuția țării noastre la operațiunile de menținere a păcii, asistență umanitară internațională și evoluțiile pe plan economic mondial.

Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a subliniat importanța ONU în contextul mondial actual și semnificația sa deosebită pentru multilateralism. A menționat de asemenea progresele realizate de România ca donator emergent, atât în domeniul asistenței oficiale pentru dezvoltare cât și în ceea ce privește ajutorul umanitar. A subliniat importanța implicării sectorului privat în cooperarea internațională pentru dezvoltare dar și necesitatea ca realizarea proiectelor să se efectueze în conformitate cu regulile internaționale definite de OCDE. Cooperarea cu UNDP se va dezvolta în viitor, prin proiecte definite în comun. Zonele geografice considerate prioritare sunt, în principal, vecinătatea estică și Balcanii de vest, zone promovate de România în timpul deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene. În ceea ce privește operațiunile de menținere a păcii, a subliniat contribuția României constând în personal militar și civil, precum și echipamente militare de ultimă generație.