Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarații comune de presă susținute de ministrul afacerilor externe, Ramona N. Mănescu și ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicolae Popescu

Vorbitor: 
Ramona N. Mănescu, ministrul afacerilor externe și ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicolae Popescu
Data: 
26.08.2019
Eveniment: 
Reuniunea Anuală a Diplomației Române
Locaţia: 
București, Hotel Radisson Blu


Mulțumesc pentru prezență ! Am avut plăcerea de a avea întrevedere bilaterală și o discuție cu domnul ministru Nicolae Popescu, Îi mulțumesc că a răspuns invitației de a participa la Reuniunea Anuală a Diplomației Române dedicată noilor perspective în privința politicii UE în vecinătatea sa estică, cu un accent foarte pronințat pe importanța impricării României și a Republicii Moldova în acestă vecinătate.

Pe de altă parte, discuțiile pe care le-am avut ne-au oferit cadrul pentru a cunoaște mai îndeaproape care sunt așteptările și obiectivele Republicii Moldova în relația cu UE și în contextul Parteneriatului Estic, în așa fel încât România să poată contribui în mod concret la sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova.

În dialogul nostru au fost amintite şi oportunităţile politice, dar şi concrete, sectoriale, care se deschid pentru cooperarea dintre ţările noastre în regiunea Mării Negre. Acestea au devenit posibile prin rezultatele pe care România le-a avut în cadrul Preşedinţiei, de adoptare a Agendei Maritime Comune pentru Marea Neagră şi la Concluziile Consiliului privind rolul UE în cooperarea regională la Marea Neagră.

Totodată, am avut astăzi la întrevederea bilaterală, o discuție sinceră, o discuție de substanță, în care am arătat obiectivul strategic al României în relația cu Republica Moldova rămâne acela de susținere fermagenda europeană.

Am confirmat interesul nostru major pentru avansarea agendei bilaterale de cooperare şi mă bucur că am identificat susţinerea domnului ministru Popescu în acest sens.

Am încurajat valorificarea vizitei doamnei prim-ministru Maia Sandu la București (2 iulie) precum și ale reuniunii Grupului de lucru Interministerial mixt România – Republica Moldova (23 iulie), inclusiv în perspectiva viitoarei ședințe comune a celor două guverne, precum și a unei noi sesiuni a Comisiei Interguvernamentale pentru integrarea europeană a R. Moldova.

Dorim să ne concentrăm, în perioada următoare, pe proiectele de maxim impact, care să fie realizate prioritar, pe termen scurt și mediu, cu scopul acordării unui sprijin concret pentru consolidarea orientării pro-europene. Un accent special va fi acordat, în continuare, proiectelor de interconectare în domeniul energetic. Totodată, vom continua, ca prin tot ceea ce facem să punem cetățeanul în centrul eforturilor noastre.

Am apreciat că proiectele de cooperare bilaterală rămân pârghia cea mai solidă pentru avansarea Parteneriatului nostru strategic și asigurarea ireversibilității parcursului european al Republicii Moldova.

Am convenit ca, în plus față de proiectelor prioritare, care sunt numeroase și importante, acoperind practic toate domeniile, să facem și un demers de identificare, fie pe bază bilaterală, fie în format UE, a posibilităților de transfer de expertiză care să sprijine eforturile R. Moldova de avansare a reformelor asumate. Am confirmat deja disponibilitatea noastră, pe linia sprijinului care poate fi acordat de MAE către MAE R. Moldova.

În același timp, l-am asigurat pe domnul ministru Popescu că, la nivelul UE, R. Moldova va avea, în continuare, în noi, cel mai sincer și mai ferm susținător. În egala măsură, am subliniat importanța decisivă a continuării în ritm susținut a reformelor asumate de Republica Moldova în baza Acordului de Asociere încheiat cu UE.

Totodată, în discuţiile pe care le-am avut cu domnul ministru, am subliniat relevanța majoră acordată de România reglementării conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea integrității teritoriale şi a suveranităţii Republicii Moldova și, mai ales, cu neafectarea vectorului său pro-european. 

Nu în ultimul rând, am subliniat importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie, care stă, practic, la baza acestei relații.

În încheiere, având în vedere că mâine, 27 august, aniversați Ziua Independenței Republicii Moldova, folosesc acest prilej pentru a vă transmite domnule ministru cele mai sincere felicitări și urări de succes în eforturile avansate ale Republicii Moldova în parcursul său european.

Îl asigur, o dată în plus, pe domnul ministru Popescu, de deplina mea deschidere și a Ministerului Afacerilor Externe al României pentru o continuare a excelentei colaborări, în spiritul Parteneriatului nostru Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Vă mulțumesc și vă dau cuvântul.

 

Alte articole pe aceeaşi temă