Centrul de presă

Participarea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, la sesiunea dedicată afacerilor europene, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
27.08.2019

Ministrul pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a coordonat astăzi, 27 august 2019, sesiunea dedicată afacerilor europene, în marja Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

În prima parte a sesiunii, oficialul român i-a avut ca invitați pe Secretar de stat pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe al Croației, Andreja Metelko-Zgombić și pe consilierul prezidențial pentru afaceri europene, Leonard Orban, iar, în a doua parte, pe jurnalistul Steven Erlanger, corespondent diplomatic șef pentru Europa al cotidianului The New York Times.

La prima dezbatere ce a avut ca temă The challenges ahead of us in a changing EU („Provocările ce ne așteaptă într-o Uniune Europeană în continuă schimbare”) au fost abordate subiecte de interes pe plan european, punându-se accent pe: BREXIT, noul cadru instituțional al UE, implementarea Agendei Strategice pentru perioada 2019-2024 și prioritățile și așteptările viitoarei președinții croate la Consiliul UE.

Ministrul George Ciamba a precizat că reuniunea din acest an a diplomației române reprezintă o platformă excelentă de discuție despre cum pot fi capitalizate rezultatele foarte bune obținute pe perioada Președinției României la Consiliul UE, care au contribuit la definirea viitorului Uniunii. Ministrul a afirmat că realizările din timpul mandatului țării noastre la Consiliul UE vor reprezenta o bază solidă pentru consolidarea proiectului european și că Președinția Croației la Consiliul UE poate asigura continuitatea agendei europene.

Totodată, Ministrul a dat asigurări că Republica Croația – care va deține în 2020, pentru prima dată, Președinția la Consiliul UE – poate conta pe sprijinul României, în timpul mandatului său, pentru avansarea dosarelor importante de pe agenda europeană.

Secretarul de stat Andreja Metelko-Zgombić a ținut să felicite România pentru felul în care a gestionat Președinția Consiliului UE și pentru rolul proactiv pe care țara noastră l-a avut în timpul acestui mandat. Oficialul croat a precizat că multe dintre interesele României și cele ale Croației sunt comune și convergente.

Consilierul prezidențial Leonard Orban a vorbit despre provocările cu care se confruntă Uniunea – prezente și viitoare – și despre importanța Summitului de la Sibiu pentru proiectul european.

Ministrul pentru afaceri europene a participat și la o sesiune specială, alături de jurnalistul Steven Erlanger, corespondent diplomatic șef pentru Europa al cotidianului The New York Times. Aceasta a avut ca temă Caught between Washington, Moscow and Beijing: Must Europe Choose? („Prinși între Washington, Moscova și Beijing: trebuie Europa să aleagă?”). Ministrul George Ciamba a punctat că Uniunea Europeană nu ar trebui să aștepte să i se desemneze un rol important pe plan global, ci ar trebui să continue să acționeze, așa cum a făcut până acum, ca un catalizator și ca un lider puternic implicat în lupta împotriva încălzirii globale, un susținător al sistemului comercial global, un protector al democrației, drepturilor omului și dreptului internațional. Următorii zece ani vor fi definitorii pentru viitorul Europei, iar UE este actorul internațional cel mai potrivit pentru construirea alianțelor și apărarea și întărirea guvernanței mondiale, a subliniat oficialul român.

În intervenția sa, Steven Erlanger a afirmat că România a impresionat la Președinția Consiliului UE prin calitatea muncii făcute și prin faptul că țara noastră a înțeles pe deplin ceea ce înseamnă să fii european.

 

 

Alte articole pe aceeaşi temă