Centrul de presă

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, la Forumul Strategic de la Bled

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
03.09.2019

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, a participat, în perioada 2-3 septembrie 2019, la cea de-a XIV-a ediție a Forumului Strategic de la Bled (Slovenia), având o intervenție în cadrul sesiunii intitulate „What lies ahead for the New European Commission?”.

Dezbaterile au fost axate pe viitorul Uniunii Europene în contextul noii componențe a Comisiei Europene, precum și a elementelor consensuale care ar putea menține unitatea și coeziunea proiectului european.

În intervenția sa, Secretarul de stat Melania-Gabriela Ciot a pledat pentru o abordare pragmatică și constructivă în dialogul privind viitorul construcției europene, axată pe explorarea unor soluții concrete pentru revigorarea credibilității sale, atât pe scenă internațională, cât, mai ales, în raport cu așteptările cetățenilor europeni.

Demnitarul român a evocat importanța Summitului de la Sibiu, un moment de referință în dezbaterile privind viitorul UE. De asemenea, a subliniat importanța constantă a perspectivei de aderare a țărilor din Balcanii de Vest, acordată în perioada în care România a deținut Președinția Consiliului UE.

În încheierea intervenției sale, Secretarul de stat pentru afaceri europene a reamintit faptul că România este un promotor al agendei europene, iar, ca stat membru, țara noastră va continua să susțină măsurile care au scopul de a asigura un spațiu european flexibil și unit, necesar pentru obiectivele comune ambițioase ale Uniunii.
 

Informații suplimentare:

Forumul Strategic de la Bled (FSB) este o reuniune anuală importantă a liderilor europeni și internaționali, aparținând atât sectorului public, cât și privat. Evenimentul s-a impus, în special în Europa Centrală și de Est, ca o platformă de dezbatere la nivel înalt, care încearcă să ofere răspunsuri strategice la chestiuni regionale și globale de actualitate. FSB este un proiect al Guvernului Republicii Slovenia, organizat de către Ministerul sloven al Afacerilor Externe. Tema conferinței din acest an a fost ,,(Re)sources of (In)stability”.