Centrul de presă

Întrevedere a Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, cu Președinția finlandeză a Consiliului UE

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
09.09.2019

La data de 9 septembrie 2019, Ministrul pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut, la Bruxelles, o întrevedere cu Președinția finlandeză a Consiliului UE, reprezentată de  omoloaga sa Tytti Tuppurainen, principalul subiect abordat fiind Cadrul Financiar Multianual (CFM) post-2020, în perspectiva continuării negocierilor în acest dosar.

Cu acest prilej, Ministrul a transmis sprijinul României în susținerea eforturilor Președinției finlandeze a Consiliului de avansare a procesului de negociere, care să contribuie la îndeplinirea obiectivului fixat de liderii europeni de obținere a unui acord politic asupra viitorului buget al Uniunii, până la finalul acestui an.

Ministrul pentru afaceri europene a subliniat importanța a eforturilor comune ale grupului Prietenii Coeziunii, menționând coeziunea ca principală politică investițională a UE.

Totodată, oficialul român a reiterat susținerea țării noastre pentru un buget ambițios, capabil să ofere o finanțare adecvată atât noilor priorități ale Uniunii Europene, dar și politicilor europene prevăzute în Tratat, precum politica de coeziune și politica agricolă comună, accentuând faptul că această abordare va reuși să ofere un răspuns cuprinzător provocărilor curente aflate pe agenda europeană.

Au fost abordate și o serie de probleme specifice precum nivelul total de finanțare al următorului CFM, flexibilitatea bugetară, condiționalități, resurse proprii și altele.

Partea română a subliniat importanța unei contribuții naționale din partea fiecărui stat membru la viitorul buget al Uniunii, corespunzătoare ca procent din PIB-ul comunitar, în linie cu propunerea Comisiei.

Președinția finlandeză a precizat că la reuniunea Consiliului Afaceri Generale din 16 septembrie va prezenta o imagine de ansamblu a stadiului discuțiilor, precum și o evaluare generală a marjei de manevră în negocieri.

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene (ianuarie – iunie 2019) a avut ca obiectiv major avansarea discuțiilor privind Cadrul Financiar.

România, ca Președinție, a obținut acorduri pentru 10 propuneri sectoriale ale CFM  asigurând o construcție a viitorului buget în baza Agendei Strategice a Uniunii Europene

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice