Centrul de presă

Întrevederea Ministrului pentru afaceri europene, George Ciamba, cu secretarul de stat pentru afaceri europene al Poloniei, Konrad Szymanski

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
09.09.2019

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, s-a întâlnit astăzi, 9 septembrie 2019, la Bruxelles, cu secretarul de stat polonez pentru afaceri europene, Konrad Szymanski.

În cadrul întrevederii, cei doi au discutat despre Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și despre stadiul negocierilor pe acest subiect.

Discuțiile au evidențiat convergența obiectivelor României și Poloniei în raport cu viitorul buget european, respectiv menținerea unui rol consistent, reflectat inclusiv în termeni de alocări, pentru politicile tradiționale, pentru politica de coeziune și pentru politica agricolă comună, în scopul facilitării investițiilor și convergenței economice și sociale între statele membre și regiuni.

În același timp, au evidențiat importanța menținerii unei coordonări strânse între statele membre cu poziții convergente pe acest subiect, pentru promovarea eficientă a obiectivelor legate de viitorul  politicii de Coeziune, care trebuie să rămână principala politică investițională a UE.

Totodată, a fost menționată importanța existenței unui buget flexibil, capabil să răspundă la noile provocări cu care se confruntă Uniunea, cu menținerea predictibilității acesteia în termeni de obiective și programare.

În context, au fost subliniate și alte elemente importante - atât pe partea de cheltuieli, cât și pe partea de venituri - ale viitorului buget care necesită în continuare o abordare coordonată.

Cei doi oficiali au adus în discuție și ultimele evoluții legate de problematica Brexit, având în vedere că cele mai numeroase comunități de imigranți în Regatul Unit sunt cea poloneză și cea română. Ministrul George Ciamba a precizat că interesele României și Poloniei sunt comune și în privința importanței acordate protejării drepturilor cetățenilor români, respectiv polonezi din Marea Britanie post-Brexit – o prioritate atât pentru autoritățile de la București, cât și pentru cele de la Varșovia. 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice