Centrul de presă

Participarea ministrului Ramona N. Mănescu la cea de-a doua rundă de consultări interguvernamentale româno-poloneze

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
18.09.2019

Ministrul afacerilor externe, Ramona-Nicole Mănescu, a participat, la 18 septembrie 2019, la București, la cea de-a doua rundă de consultări interguvernamentale româno-poloneze.

Derulate în contextul sărbătoririi de către România și Polonia, în 2019, a 100 de ani de relații diplomatice, 30 de ani de regim democratic continuu, 10 ani de Parteneriat Strategic bilateral, consultările au ocazionat trecerea în revistă a progreselor înregistrate în relația bilaterală de la precedenta rundă de consultări interguvernamentale româno-poloneze, care a fost organizată la Varșovia, la 25 mai 2018, precum și stabilirea coordonatelor cooperării viitoare dintre cele două țări.

Cu această ocazie, ministrul român al afacerilor externe a avut o întrevedere bilaterală cu omologul polonez, Jacek Czaputowicz.

Șeful diplomației de la București a salutat excelenta cooperare la nivelul celor două ministere ale afacerilor externe și și-a exprimat convingerea că reuniunea interguvernamentală reconfirmă trecerea interacțiunii practice româno-poloneze într-o nouă etapă a construcției strategice, cu beneficii atât în plan bilateral, cât și la nivel regional, european și euroatlantic.

Ministrul Mănescu s-a pronunțat în favoarea valorificării la un nivel superior a oportunităților de cooperare dintre România și Polonia, pornind de la relațiile tradiționale de prietenie, afinitățile dintre cele două popoare, dar și de la viziunile similare pe multiple dosare de actualitate. Ministrul afacerilor externe a subliniat imperativul continuării foarte bunei colaborări dintre părți pe palierul de securitate, în contextul NATO, formatului B9 și al Trilateralei România - Polonia - Turcia. Demnitarul român a punctat, totodată, dezvoltarea intensă și dinamică din ultimii ani a relațiilor economice româno-polone și a pledat pentru creșterea consistenței fluxurilor comerciale și investiționale dintre cele două țări.

Discuțiile cu omologul polonez au vizat și tematici europene cu relevanță sporită pentru ambele state, cu accent pe viitorul Europei, Brexit, extinderea UE, Balcanii de Vest, Parteneriatul Estic, Republica Moldova și Ucraina. 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice